23948sdkhjf

Stjernearkitekter hacker Ikea-køkkener

Iværksætterne fra Reform udfordrer nu for alvor den etablerede køkkenbranche med hjælp fra tre af landets hotteste arkitektfirmaer.
Northmodern-messen dannede rammen, da køkkenvirksomheden Reform torsdag løftede sløret for resultatet af et halvt års samarbejde med nogle af stærkeste navne i dansk arkitektur.

Bjarke Ingels Group, Henning Larsen Architects og Norm Architects har alle givet et bud på, hvordan man kan skaber innovativt køkkendesign på basis af skelettet fra et Ikea-køkken.

- Vi er benovede over, at tre så store arkitektfirmaer vil arbejde sammen med os. Det er de fedeste arkitekter, vi overhovedet kan komme i tanker om, og vi har ikke haft kontakt til andre, fortæller partner Michael Andersen til Wood Supply.

2015-budgettet blev nået i april
Han har en fortid som arkitekt i netop Bjarke Ingels Group og stiftede sidste år Reform sammen med Jeppe Christensen, der er tidligere partner i virksomheden Furnish.

- Jeg havde aldrig hørt om Ikea-hacking, før Jeppe præsenterede idéen, men efter et par fadøl var jeg overbevist, fortæller Michael Andersen og tilføjer, at virksomhedens gode start har overrasket dem begge:

- Det er gået meget stærkere, end vi havde drømt om. Allerede i april havde vi solgt det antal køkkener, som vi regnede med at sælge i hele 2015. Siden nyheden om de nye køkkener begyndte at sprede sig, er vi nærmest blevet lagt ned af folk, der har skrevet sig op til at få mere information, fortæller han.

Derfor er det også med store forventninger, at den unge virksomhed nu udvider sit sortiment med de arkitekttegnede fronter og bordplader, som sættes til salg den 1. september.

- Vi starter på udvalgte nærmarkeder i år og næste år. Derefter skal vi ud i hele verden – fra Nordpolen til Sydpolen, siger Michael Andersen.

Reform beskæftiger i dag seks medarbejdere. Salget sker udelukkende online, mens produktionen finder sted hos udvalgte samarbejdspartnere på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Sikkerhedsseler, kobber og fiberbeton
Bjarke Ingels Group, Henning Larsen Architects og Norm Architects fik til opgave at redesigne et Ikea-køkken, og det er der kommet tre vidt forskellige resultater ud af.

Bjarke Ingels Groups køkken fås i hvid eller natureg med bordplade, vask og bagvæg i komposit eller rustfrit stål. Til grebene på låger og skuffer har arkitekterne valgt klassisk sort sikkerhedsselestof.

- Vi har længe flirtet med tanken om at lave specialdesignede køkkener. Men i praksis er det ofte endt med ’custom made’-køkkener, som er meget dyre. Derfor tiltaler ideen om at lave et køkken, der er eksklusivt i alle andre henseender end på prisen, os meget, forklarer Jakob Lange, der er designchef hos BIG Ideas.

Henning Larsen Architects har taget udgangspunkt i en kombination af varme og kolde materialer. Køkkenet kan fås i to udgaver med forskellige kombinationsmuligheder: Et i egefinér med bånd i kobber og et, der er sprøjtelakeret hvidt eller sort med stålbånd i samme farve.

Norm Architects har designet et køkken med grebsløse fronter og en bordplade, der går hele vejen rundt. Det kommer i fire forskellige varianter: Fiberbeton, bruneret tombak (en messing-leggering), savskåret eg og røget eg.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096