23948sdkhjf

Forskere vil skabe immune nåletræer

Skovens mest skadelige svamps gener skal kortlægges. På den måde kan skoveejere undgå at tabe millioner på råddent træ.
Rodfordæveren, der er skovens mest skadelige svamp, skal nu undersøges, så man kan skabe nåletræer, der er immune overfor svampen. Svampen er nemlig skyld i, at skovejere taber millioner af kroner på træer, der rådner.

Patologer og molekulærbiologer ved Skog & Landskab ved universitetet i Oslo vil kortlægge svampens gener og gennem denne kortlægning hjælpe med til at forædle nåletræerne.

I Norge er 20% af alle nåletræer angrebet af rådfordæveren og også herhjemme kæmper skovejerne mod svampen, der især er et problem i dyrkede skove, hvor træerne står tæt, og der ofte tyndes ud. Svampens sporer har nemlig let ved at spire og myceliet vokser herefter ned i stubben og spreder sig gennem rødderne til træerne i nærheden.

Forskerne vil se nærmere på, hvorledes rodfordæveren slår rødder og spreder sig. Når man kan forstå, hvorledes rodfordæveren nedbryder ligninet og cellusen i træet, mener forskerne, at kunne anvende denne viden til fremstille et produkt, der på sigt kan hærde nåletræerne og gøre dem immune overfor svampens angreb.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109