23948sdkhjf

Dansk økonomi inde i vækstpause

Ledigheden er faldet og vil fortsætte ned i de kommende år, men samtidig oplever vi i øjeblikket en begrænset vækst. Det skyldes primært den store mangel på arbejdskraft.
Det viser en ny økonomisk analyse af dansk økonomi fra Dansk Industri, som torsdag blev præsenteret på et pressemøde i Industriens Hus.

- Væksten er blevet halveret fra 2006 til 2007, og den vil kun tiltage lidt igen frem mod 2009. Svækkelsen af væksten skyldes især den manglende arbejdskraft, og mulighederne for at bringe ledigheden længere ned synes snart at være udtømte, siger cheføkonom i DI, Klaus Rasmussen.

- Vi har brug for mere arbejdskraft. Det er vores vurdering, at vi kunne beskæftige endnu 75.000 flere personer frem til udgangen af 2009. Dette ville for samme periode øge indkomstniveauet med 40. mia. kr. og forbedre betalingsbalancen med seks mia. kr. Vi skal derfor fortsætte med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft og fortsætte med at få flere kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet. Men der er også brug for nye initiativer, der kan øge arbejdsstyrken, siger Klaus Rasmussen.

- Regeringens forslag om at øge grænsen for mellem- og topskatten er et skridt i den rigtige retning. Men der er brug for mere, hvis vi skal have fuldt gavn af de gunstige internationale konjunkturer, vurderer Klaus Rasmussen.

- Virksomhederne bliver sat under ekstra pres af, at den offentlige sektor forsøger at lægge beslag på en større del af den i forvejen manglende arbejdskraft. Regeringen lægger op til, at ansætte flere i det offentlige. Men flere offentligt ansatte fører til færre privatansatte, hvorfor det er meget dyrt Hver gang, der ansættes 8.000 ekstra i det offentlige - svarende til en stigning på én pct. - så koster det de offentlige kasser 3,3 mia. kr., siger Klaus Rasmussen.

Kilde: Dansk Industri - www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094