23948sdkhjf

Modtagere af Schweighofer Prisen 2007

70 projekter af høj kvalitet var indstillet til Schweighofer Prisen 2007 - den europæiske pris for innovation indenfor skovbrug, træteknologi og træprodukter.
Schweighofer prisen 2007 blev uddelt den 17. juni på rådhuset i Wien.

Jurien er imponeret over den originalitet og de mange forskellige emner som blev præsenteret.

- Generelt viste projekterne bemærkelsesværdige og realistiske metoder til at opfylde behovene i den europæiske træsektor. Indsenderne viser en klar vej for en dynamisk udvikling af branchen, udtaler juriens formand, professor Alfred Teischinger.

70 projekter af høj kvalitet var indstillet til Schweighofer Prisen 2007, den europæiske pris for innovation indenfor skovbrug, træteknologi og træprodukter.

Hovedprisen
Hovedprisen på €100.000 gik til professor Matti Kari fra Finland for udvikling af KERTO - lamineret finér-tømmer.

Ved at lime finérlag sammen til endeløse blokke, laves bjælker som er stærkere og mere homogene end limtræsbjælker.

Innovationsprisen, skovbrug
Innovationsprisen på €50.000 gik til den internationale internet informationsplatform Waldwissen.net.

Hovedformålet med den 2 år gamle platform er at tilbyde skovbrugets aktører præcis og aktuel information om alle emner i skovbruget på sprogene Tysk, Engelsk, Fransk, Italiensk og Slovensk.

Innovationspris, Træteknologi
Innovationsprisen på €50.000 gik til Anders Grönlund, Dr. Stig Grundberg og Johan Oja, Sverige for udvikling af en hurtig, industriel røntgenskanner til tømmer.

Skanneren kan bl.a. måle følgende egenskaber: Stammens ydre dimensioner, træsort, type af stamme, diameter under bark, knaster, årringbredde, kerneandel, styrke og eventuel spiralvækst.

Innovationspris, træprodukter I
Innovationsprisen på €25.000 gik til professor Holger Militz og dr. Andreas Krause, Tyskland for udvikling af et innovativt træprodukt vha. polymer integration.

Et alternativ til tropisk og imprægneret træ til brug under udendørs og andre udsatte forhold. Ideen er at behandle træ med polymerer for at ændre på egenskaberne. Tests på forskellige træsorter viser lovende resultater i forhold til dimensionsstabilitet, vandafvisning, slitage, holdbarhed og overfladekvalitet.

Innovationspris, træprodukter II
Innovationsprisen på €25.000 gik til Hiperwood for ekstruderbar Træ-duroplastic-composit baseret på melamin.

Ulempen ved de eksisterende kompositter er at materialet ændrer form eller svækkes hvis det i anvendelsen opnår høj temperatur. Hiperwood-materialet har ikke førnævnte ulemper og ser derfor ud til at få en lovende fremtid i f.eks. konstruktionstræ.

Innovationspris, samarbejde og uddannelse
Innovationsprisen på 50.000 gik til CEI-Bois (den europæiske træindustris brancheorganisation) for ROADMAP 2010 – Den Europæiske træindustris første strategiske samarbejde.

Roadmap 2010 består af 4 hovedprocesser: Bygge af træ, Leve med træ, Træ som emballage og i transport samt Træ i bæredygtig udvikling.

Kilde: Træ Er Miljø

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125