23948sdkhjf

Norsk møbelbranche i forandring

Den norske møbelbranche er inde i en turbulent periode. For en måned siden fik stoleproducent Håg nye ejere. Kontormøbelproducenten SAVO er lige blevet overtaget af svenske EFG European Furniture, hvilket er det fjerde opkøb i den norske møbelbranche i de sidste par måneder. Der er nu tale om en regulær opkøbsbølge.
I løbet af de sidste fire måneder har fire norske møbelproducenter været involveret i opkøb. Derfor er man nu begyndt at tale om en regulær opkøbsbølge og om en møbelbranche i forandring.

SAVOs nye ejere EFG European Furniture blev tidligere på året købt af det norske investeringsselskab Ferd Private Equity Fund II for godt en milliard nkr. For en uge siden overtog Credo Partners kontrollen over den norske møbelproducent Fora Form fra Stokke Gruppen.

Branchechef Egil Sundet i Møbelindustriens Bransjeforening i Norsk Industri er optimistisk på møbelbranchens vegne og lægger især vægt på vigtigheden af omstillingsparathed og tilpasning.

- Virksomhederne må tilpasse deres produkter til markedet og gå fra en bred til en smal produktportefølje, siger han.

Konsolideringer & afhængighed
Blandt de møbelvirksomheder, der for nylig har været gennem en voldsom omstilling, er polstermøbelproducent Hjellegjerde. Bare inden for den sidste måned har virksomheden måtte sige farvel til 60 ansatte, men er nu bedre rustet til vækst, lyder det fra ledelsen.

- Vores problem var, at vi appellerede til alt for mange med alt for mange produkter. Vi var nødt til at droppe produktionen af en række produkter og fokusere på de møbler, vi har beholdt, siger adm. direktør Olav Inge Røyseth.

Røyseth mener, at konsolidering er nødvendig for, at branchen vil overleve og vil ikke udelukke opkøb. Men til hvilken side det går, vil han ikke ud med.

- Vi kan lige såvel blive opkøbt - som vi vil opkøbe, siger han.

Egil Sundet fra Norsk Industri mener, at problemerne i den norske møbelbranche bunder i, at alt for mange norske producenter er afhængige af det norske marked, og peger på Ekornes, som et stjerneeksempel på, hvordan man, ved at blive stor i udlandet, kan tjene gode penge på det norske marked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11