23948sdkhjf

EUTR og bæredygtigt træindkøb

Naturstyrelsen og en række af træbranchens organisationer fortalte i sidste uge om de foreløbige erfaringer med EUTR og perspektiverne for offentligt indkøb af træ.
Omkring 100 deltagere havde fundet vej til de to arrangementer i henholdsvis København og Aarhus, hvor Naturstyrelsen og parter fra træbranchen gave et indblik i erfaringer og udfordringer med EUTR, som nu har haft virkning i 1½ år.

Implementering og kontrol
Naturstyrelsen redegjorde for erfaringerne fra de første tilsyn hos træimporterende virksomheder, hvor der ud af 19 gennemførte tilsyn var givet tre påbud om forbedret Due Diligence og en enkelt indskærpelse. I de øvrige 15 virksomheder havde Naturstyrelsen ikke fundet anledning til anmærkninger. De 19 virksomheder repræsenterer tilsammen 25-30 % af importværdien af EUTR relaterede træprodukter. Styrelsen fandt det positivt, at mange virksomheder har været i stand til at fremlægge detaljerede dokumenter og oplysninger om de EUTR-omfattede produkters oprindelse.

Naturstyrelsen fremhævede, at dokumenter i sig selv ikke beviser lovlighed, og at dokumenternes gyldighed også må verificeres og holdes op mod andre informationer om for eksempel korruptionsniveauet i det pågældende land. Risikovurderingen bør foretages på baggrund af flere kilder, som til sammen giver tilstrækkelig information til en konkret virksomheds beslutningsproces. Dokumentindsamling er således ikke målet i sig selv, men ofte et nødvendigt middel til at foretage en kvalificeret og korrekt risikovurdering.

Naturstyrelsen orienterede desuden om planerne for tilsyn i 2015. Udvælgelse af virksomheder vil her være baseret på risiko, hvor der for eksempel tages højde for volumen, oprindelsesland og eventuelt afvigelser og erfaringer fra tidligere tilsyn. Det overvejes også at gennemføre kontrolkampagner med fokus på udvalgte områder. Naturstyrelsen vil også til næste år arbejde for at styrke samarbejdet omkring de nordiske tilsyn.

EUTR i praksis
Virksomheden Nordisk Pladeimport fortalte om arbejdet med EUTR i praksis og delte ud af erfaringerne med at kortlægge leverandørkæder, indhente information, risikovurdere og risikominimere for at efterleve EUTR.

Dansk Træforening fortalte derefter om branchens erfaringer og udfordringer. Foreningen fremhævede blandt andet, at forordningen er kendetegnet ved en stor fleksibilitet, som både er en styrke og en svaghed. Forordningen giver en vis metodefrihed til at implementere en virksomhedstilpasset Due Diligence, men omvendt er der ingen facitliste, som fortæller, hvornår en virksomhed har udført tilstrækkelig ’påpasselighed’. Dansk Træforening oplyste, at flere af de kontrollerede virksomheder har udtrykt glæde ved tilsynene, hvor man har fået sine procedurer efterset.

Certificeringsfirmaet Nepcon fortalte om sit globale arbejde med lovlighedsverifikation og certificering; herunder blandt andet om udfordringen med risikovurdering af eksportørlande og om værktøjet ”Global Forest Registry”, som hjælper importører med at skaffe information om tømmer, der handles i forskellige producentlande.

Nye regler for offentligt indkøb af bæredygtigt træ
Naturstyrelsen fortalte også om de nye regler og den nye vejledning for offentligt indkøb af bæredygtigt træ. Cirkulæret gælder for statens indkøb af træ, som skal være dokumenterbart bæredygtigt. Kravet omfatter træ til byggeri, møbler, papir m.m. Det finder dog ikke anvendelse ved indkøb af træ til energifremstilling. Kravet indfases gradvist for de forskellige træprodukter i 2015 og 2016.

Vejledningen kan bruges af alle offentlige indkøbere, som et værktøj til sikring af bæredygtigt træ i træprodukter. Ikke kun til statslige institutioner, men også kommuner, regioner og andre offentlige institutioner, der ikke er forpligtiget af cirkulæret. Den kan anvendes for alle typer træbaserede produkter uanset træets slutanvendelse, og i vejledningen findes en lang række gode råd og tekstforslag til både udbudsmateriale og kontrakter.

Certificering som værktøj
FSC Danmark og PEFC Danmark fortalte hver især om, hvordan de to certificeringsordninger kan hjælpe med at efterleve kravene i EUTR, men også om hvordan de to ordninger anses som garant for bæredygtigt træ, som det kræves i de nye regler for offentligt indkøb af bæredygtigt træ.

Begge certificeringsordninger er anerkendt af Naturstyrelsen som garanter for opfyldelse af cirkulærets krav om bæredygtigt træ.

Find præsentationer fra de to informationsmøder

Kilde: EUTR - Oplysning om EUs Tømmerlov

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08