23948sdkhjf

Træ- og møbeleksporten i fremgang

Både træindustrien og møbelbranchen har øget eksportsalget med godt 5 pct., viser nye tal fra Træ- og Møbelindustrien (TMI).
Efter en afsætningsmæssig skidt afslutning på 2013 bevæger udviklingen sig igen i den rigtige retning for dansk træ- og møbelindustri.

Møbelvirksomhederne, der står for knap tre fjerdedele af træ- og møbelindustriens samlede eksport, har i årets første fem måneder øget eksporten med 4,9 pct., mens trævarevirksomhederne har øget eksporten med 4,6 pct.

- Vi ser det som et tegn på, at det er ved at vende. For de fleste af virksomhederne ser det forholdsvist positivt ud netop nu. Der er pæne regnskaber rundt omkring, og ordreindgangen ser fornuftig ud i forhold til for et år eller halvandet siden, siger Flemming Larsen, branchedirektør i TMI, til Wood Supply.

- Det, der slår igennem, er selvfølgelig de generelle økonomiske konjunkturer. Men det handler også om, hvad virksomhederne selv gør. Mange har øget fokus på afsætning uden for landets grænser og er blevet mere skarpe på produktudviklingen. Det har øget kundernes appetit på danske produkter, fortsætter han.

Nærmarkeder trækker fortsat læsset
For møbeleksporten er det ikke mindst en fremgang på hele 30,1 pct. i eksporten til det britiske marked, der springer i øjnene. Men også de to største eksportmarkeder, Norge og Tyskland, er udviklingen positiv med henholdsvis 1,8 pct. og 5,8 pct. Eksporten til Sverige er til gengæld faldet med 5,3 pct.

For trævareeksporten er det især Norge, Polen og Holland, der trækker væksten, men generelt er der fremgang at spore på de fleste store markeder. Undtagelsen er det franske marked, hvor salget er gået tilbage med hele 46,1 pct. Frankrig var på samme tidspunkt sidste år den fjerdestørste importør af danske trævarer, men er nu nede som nummer ni.

- Man skal være varsom med at konkludere noget på enkeltmarkeder, hvor enkelte ordrer kan rykke meget. I det samlede billede ser det dog ud til, at det fortsat er de nære markeder, der trækker langt den største del af afsætningen, siger Flemming Larsen.

Hos TMI vurderer man, at en samlet stigning i omsætningen for 2014 på 4-6 pct. vil være et realistisk scenarie.

Find tallene:
Møbeleksporten januar-maj 2014 på tmi.dk
Trævareeksporten januar-maj 2014 på tmi.dk

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094