23948sdkhjf

Gabriel og FurnX i grønt samarbejde

I fremtiden kan FurnXs støjdæmpende borde blive fyldt med tekstilaffald fra Gabriels produktionsprocesser.
Grøn Omstillingsfond har slut januar uddelt 25 mio.kr. til 40 virksomheder, der har mulighed for at skabe vækst og arbejdspladser ved en grøn omstilling af deres forretning.

På listen er Gabriel og FurnX, der har indgået et kommercielt samarbejde med henblik på at undersøge muligheden for at erstatte det nuværende materiale i FurnXs støjdæmpende borde med tekstilaffald fra Gabriels produktion.

Affald som input i støjdæmpende borde
Tekstilproducenten Gabriel genererer årligt omkring 20 tons tekstilaffald i deres produktionsprocesser i Litauen. Den primære affaldsbehandling er deponi. Sammen med møbelproducenten FurnX vil virksomheden nu undersøge muligheden for at anvende tekstilaffaldet som erstatning for det materiale, som FurnX på nuværende tidspunkt anvender i produktionen af de støjdæmpende borde.

Økonomiske og miljømæssige gevinster
Gabriel har i dag en række udgifter ved at sende tekstilresterne til deponi, som bliver reduceret væsentligt, hvis FurnX kan aftage tekstilmaterialet. Samtidig får Gabriel en ny indtægt ved salg af tekstilaffaldet. FurnX får endvidere adgang til en billigere ressource end det nuværende input til bordene. Udvekslingen af tekstilresterne kan således bidrage til at styrke begge virksomheders konkurrenceevne.

Udover de økonomiske fordele, er projektet forbundet med betydelige miljømæssige gevinster. For det første bevæger tekstilaffaldet fra Gabriel sig op i affaldshierarkiet – fra deponi til genanvendelse. For det andet vil FurnX ikke skulle importere lige så meget af det nuværende input til de støjdæmpende borde, hvilket vil reducere udledningen af drivhusgasser.

Tilskud til teknisk rådgivning
Inden partnerne kan begynde at udnytte tekstilresterne, har virksomhederne brug for teknisk assistance. Gabriel skal bl.a. have hjælp til at afdække, om affaldet kan oparbejdes til en tilfredsstillende kvalitet, mens FurnX skal have testet, om tekstilaffaldet kan indarbejdes i bordene. Endvidere skal FurnX have testet, om tekstilmaterialet har en tilstrækkelig støjreducerende effekt. Den assistance støttes med et tilskud på 160.000 kroner fra Grøn Industrisymbiose, der er et initiativ under Grøn Omstillingsfond.

Gabriel og FurnX er allerede i fuld gang med at afklare de forskellige usikkerheder forbundet med udnyttelsen af tekstilaffaldet, og det er håbet, at parterne kan etablere industrisymbiosen i sommeren 2014.

Grøn omstillingsfond har netop åbnet for en ny ansøgningsrunde, hvor virksomheder med perspektivrige grønne projekter kan søge medfinansiering. Læs mere om Grøn Omstillingsfond og den nye ansøgningsrunde på www.groenomstilling.dk



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068