Hver femte dansker ejer en møbelkopi: - Det skader hele branchen

Internettet flyder med billige kopiprodukter, der i kombination med idealer fra sociale medier og følelser af fomo lokker forbrugerne til at gå på kompromis med kvalitet, sikkerhed og det unikke, som kendetegner den ægte vare.
En tendens, der særligt kommer til udtryk, når danskerne skal købe designprodukter.
Sådan lyder det fra Rettighedsalliancen, som med en ny oplysningskampagne vil vise værdien af originalt dansk design. Og de har fået foretaget en forbrugerundersøgelse ved Norstat, som kortlægger problemets omfang.
19 procent af danskerne har kopier af danske designermøbler. Undersøgelsen viser også, at 8 procent af danskerne har købt kopier af danske designermøbler eller -lamper inden for de seneste fem år, og at hele 19 procent overvejer at købe kopier inden for de næste to år.
- Kopiering skader hele den danske designbranche ved at underminere brands og virksomheder, der har taget mange år at etablere, og har alvorlige konsekvenser for de designere, der ser deres livsværk gå tabt. Jeg håber, at kampagnen vil få mange flere til at tænke over, hvorfor det er en dårlig idé at købe kopier, og hvor vigtigt det er at beskytte de rettigheder og den kreativitet, der ligger til grund for dansk design, udtaler Maria Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen, i en pressemeddelelse.
Oplysningskampagnen skal derfor sætte spot på et dilemma, som ifølge Rettighedsalliancen kendetegner tiden og forbruget af designkopier: Selvom ingen har lyst til at føle sig falsk, er falskhed og kopier blevet en gængs del af vores samfund-
Det vedrører også vores forbrug, hvor mange falder i og køber kopier frem for originale danske designprodukter. Kampagnen startede mandag den 7. oktober og kører frem til den 27. oktober på sociale medier.