23948sdkhjf

Fynsk arkitekt satser på mere træbyggeri efter sløvt år i ordrebogen

Flere plejehjem og mere træbyggeri. Det er fremtidsplanerne for fynske Creo Arkitekter, hvor direktøren er behersket optimist, efter at ny stor boligopgave er i hus

Direktøren hos den fynske arkitektvirksomhed Creo Arkitekter, Simon Haag Borg, indleder snakken om den netop offentliggjorte årsrapport med en usædvanlig bemærkning:

- Jeg er moderat optimist, for vi har netop vundet en stor ny boligsag.

At ordene 'optimist' og 'ny boligsag' indgår i samme sætning hos en arkitekt på en mindre tegnestue, er noget af et særsyn i en tid, hvor boligbyggeriet, både det private og til dels det almene, notorisk har ligget i slæbegearet - og der samtidigt har været langt mellem de offentlige udbud.

Vi har heller ikke været nødt til at afskedige mange over kort tid, men har arbejdet målrettet med at risikominimere forretningen Simon Haag Borg, adm. direktør, Creo Arkitekter A/S

Som mange andre små- og mellemstore arkitektvirksomheder kæmper også den Odense-baserede tegnestue - kendt for flere store sygehusprojekter samt skole- og kulturbyggerier -  med ordreindtaget, som har været for lavt i forhold til ledelsens forventninger.

Tegnestuen, der ikke oplyser omsætning, holder sig lige akkurat over de røde tal på bundlinjen, med et årsresultat for 2023 på beskedne 26.509 kr., og med en egenkapital der i forhold til 2022 holder status quo på 3,1 mio. kr.

- Men i modsætning til mange andre arkitekter med vores størrelse (p.t. har virksomheden 19 medarbejdere, red.) har vi - før mange andre - justeret ind efter konjunkturerne og markedsbetingelserne, siger Simon Haag Borg.

- Derfor har vi heller ikke været nødt til at afskedige mange over kort tid, men har arbejdet målrettet med at risikominimere forretningen, siger han og uddyber:

- Vi er blevet bedre til at fravælge markante risikosager, selv om man aldrig kan helgardere sig. Og så har vi haft held med at jagte mindre driftsopgaver samt lanceret en ny og bredere salgsstrategi, så salgsarbejdet ikke ligger på for få medarbejdere, fortæller han.

- Det er selvfølgelig nogle processer, der tager tid. Men vi viser gode takter, mener han.

Intet overskud

Virksomhedens hovedaktiviteter er fortsat rådgivning og teknisk bistand inden for bolig- og hospitalsbyggerier, "hvor formålet er at understøtte bygherrens vision og brugernes behov skabt i bæredygtige rammer", som ledelsen skriver i årsrapporten.

Her kan man også læse, at årets resultat desuden er påvirket positivt af en enkeltstående begivenhed, der handler om, at ledelsen i forbindelse med afslutningen af et større byggeprojekt har opjusteret værdien af projektet på grund af en forlænget byggetid og en forhøjet total entreprisesum.

"De ekstra ressourcer, som vi og de øvrige rådgivere har leveret, har medført et krav om betaling for det udførte arbejde i den forlængede byggeperiode. Det skal bemærkes, at bygherren ikke har anerkendt betalingen af de fremsatte krav. Derfor er indregningen af tilgodehavendet baseret på ledelsens vurdering og skøn. Det skal understreges, at procesforhandlingerne med bygherren kan medføre ændringer af de indregnede beløb, både positivt og negativt", står der i ledelsesberetningen, der gætter på, at sagen måske først bliver afgjort om to til fem år.

Plejehjem og træbyggeri

Så hvad har Creo Arkitekter gjort for, at 2024-tallene skal blive bedre end de netop offentliggjorte?

- Vi kan se det behov, der kommer i plejehjemssektoren, hvor jeg forudser, at vi på grund af vores erfaring inden for pleje- og sundhedssbyggeri, kan komme med tiltag, der kan medvirke til, at vi komme ind i det segment, siger Simon Haag Borg.

Han har også store forventninger til den interne læring om træbyggeri, der er i gang på tegnestuen.

Kunder som eksempelvis flere regioner, herunder Region Syddanmark, har jo mindst to behov: mere træbyggeri og mere hospitalsoptimering, herunder projektering af sengebygninger. De to behov kan vi medvirke til at opfylde, siger Creo-direktøren.

Han fortæller, at tegnestuens strategi de seneste tre år haft fokus på en optimering af virksomhedens interne drift. Samtidigt har et et generationsskifte forbedret den interne drift på 21 pct. over tre år. 

- Nu er ambitionen at løfte os yderligere ind i et robust og kendt kundemarked - på alle markedsområder, både på Fyn og i restne af Danmark.

Creo Arkitekter A/S
Regnskabsår 2023 2022
Beløb i mio. kr.
Bruttofortjeneste 15,1 18,4
Resultat af primær drift 1,1 0,7
Resultat før skat 0,1 1,2
Årets resultat 0,0 0,9
Balancestatus 16,8 19,4
Egenkapital 3,1 3,1
Antal ansatte 21 28
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078