23948sdkhjf

Direktør og branchespids: Klimaaftale går "træets vej"

Klimakrav betyder mere træ i byggeriet, mener formand for Træ- og Møbelindustrien. Men er der nok træ? 

Da regeringens udspil til nye grænseværdier for CO2-udledning blev fremlagt tidligere på måneden, vendte store dele af byggeriet og ikke mindst træbranchen resolut tommefingrene nedad. 

Det var uambitiøst og desuden ude af trit med branchens egne ønsker om mere "pisk og gulerod", lød begrundelsen fra en række toneangivende aktører. 

Og måske har politikerne lyttet med, for med den endelige aftale, som faldt på plads 30. maj, har man reduceret den gennemsnitlige grænseværdi til 6,95 kg CO2e pr. kvm i stedet for 7,7 kg, mens man samtidig har besluttet, at niveauet skal helt ned på 5,6 kg i 2029. 

Det er sød musik i ørene på formand for Træ- og Møbelindustrien, Jørgen S. Skriver. 

- Der er stadig mange af de tunge drenge indenfor branchen, der ikke synes, der skal mere træ ind i byggeriet, så det var i høj grad uambitiøst, at regeringens udspil tog så meget hensyn. Derfor er det rigtig godt, at man er landet et andet sted, siger han til Wood Supply. 

Det går træets vej

Ifølge Jørgen S. Skriver kan klimakravene meget vel komme til at påvirke den generelle efterspørgsel på træ. 

- Til en start kommer det til at have den effekt, at man er nødt til at genberegne de forskellige byggerier i forhold til at mindske CO2-udledningen, og her vil træ uundgåeligt blive en vigtig spiller, fordi det er så at sige "minus CO2-holdigt". 

- Det går træets vej på den lange bane, siger han til Wood Supply, men understreger, at det kommer til at kræve omfattende ændringer både i projektfasen samt hos bygherrer og entreprenører, før vi kommer til at se et eventuelt boom i træbyggeri. 

Er branchen klar til en potentiel øget efterspørgsel i den størrelsesorden?

- Vores udfordring ligger i størrelsen af træressourcen. Regeringen besluttede for nogle år siden via statens egne skove at udlægge 75.000 hektarer til urørt skov, for man med rette har haft et eksplicit fokus på at sikre biodiversitet. Men det har også for altid har taget stående vedmasse ud af forsyningen til den danske industri af blandt andet PEFC/FSC-certificeret træ. Vi skal også have en produktionsskov, der kan levere klimavenlige materialer til byggeriet, for ellers kommer al træet fra Sverige, Finland eller andre steder, der er længere væk. Og så vinder man pludselig ikke mange CO2-gevinster. 

Jørgen S. Skriver understreger, at man godt kan kombinere biodiversitet med produktionsskov blandt andet gennem PEFC/FSC-certificeret skovdrift, og særligt hvis man udarbejdede en national helhedsplan, som tog højde for mere skov, åbne lysarealer, mere biodiversitet, mere friluftsliv, mere grøn energi i forhold til vindmøller og solceller, samt ikke mindst flere lavbundsjorde lagt under vand. 

- Produktionsskov er ikke lig nul fugle eller biller. Det kan sagtens kombineres, og det nytter ikke, hvis produktionsskov bliver et fy-ord, som vi ikke vil have. Det er ekstremt vigtigt, at vi får mere skov med flere hurtigvoksende træer som nål, fordi det er det, der suger mest CO2. Det kan sagtens gøres samtidig med vi reparerer på vores biodiversitet, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094