23948sdkhjf

Gylden årrække er slut for landets største savværk

Efter flere års succes røg Norlund tilbage i det røde felt i 2023

I 2022 kunne Norlund fejre et hattrick af sorte tal på bundlinjen, men stimen af pletskud fik en ende i 2023. 

Det viser det seneste regnskab fra det nordjyske savværk, som er tilbage i gængen med sit første underskud siden 2019. Og det ærgrer naturligvis administrerende direktør Jørgen S. Skriver, der dog havde set den komme. 

- Vi vidste godt, at det ikke ville blive det bedste Norlund-år. Vi har egentlig klaret os udmærket, når man kigger på salg, men vi har været underlagt et pres på priserne gennem hele 2023, som har gjort det tæt på umuligt at tjene penge, siger han til Wood Supply. 

Han peger blandt andet på vores naboer på den anden side af sundet, som ifølge ham kun har ført prisudviklingen én vej de sidste år. 

- Det er svenskerne, der styrer den. Og de har konsekvent lanceret lavere priser, samtidig med deres kronekurs er faldet. I 2023 var vi nede på priser, der kun lå på omkring 40 procent af topniveauet fra 2021, forklarer han. 

NORLUND A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 21,8 44,8 57,8
Resultat af primær drift -2,9 22,0 36,8
Resultat før skat -7,2 18,3 33,2
Årets resultat -11,0 24,5 39,4
Balancestatus 158,1 129,6 94,3
Egenkapital 38,3 49,3 21,1
Antal ansatte 42 40 37
Kilde: CVR

Fortryder ikke investeringer 

Men det er ikke kun svenskerne, der har bidraget til underskuddet. Det har Norlund også selv, som Jørgen S. Skriver udtrykker det. 

Direktøren har tidligere præsenteret savværkets omfattende investeringsplaner, som blandt andet skulle sikre Norlund en mere bæredygtig fremtid. Men det har kostet på bundlinjen. 

I 2023 har man således investeret lidt over 38 millioner kroner i nyt materiel - herunder et "nyt miljøvenligt kedelanlæg og nye produktionsenheder", som det lyder i ledelsesberetningen. 

Var det den rigtige prioritering at investere så markant i et svært år?

- Vi har investeret kraftigt, fordi vi har en klar forventning om, at vi kan øge vores top- og bundlinje over tid. Det sker ikke ved et snuptag, men er nok noget, vi kommer til at bruge det meste af 2024 på. Men det er ganske bevidst, og vi er klar over, at omkostninger altid kommer før gevinsten, når man investerer. 

Hvad er det så for en gevinst, de her investeringer fører med sig? 

- Vi investerer markant i bæredygtighed, fordi vi selv vil være bevidst om vores udledninger. Vi kommer blandt andet med et fuldt ESG-regnskab for 2023 her i juni måned, selvom det ikke er et krav for SMV-virksomheder som os. Samtidig er det et konkurrenceparameter, for vi kan ikke slå svenskerne i volumen eller størrelse, men det kan vi så til gengæld på at være meget mere bæredygtige end dem. 

Jørgen S. Skriver peger desuden på, at man har valgt at reducere et skatteaktiv med 3,8 millioner kroner for at "imødekomme usikkerhed ved indregningen i fremtiden", som medvirkende til underskuddets størrelse. 

Svært år forude 

Men selvom investeringerne altså gerne skulle begynde at give gevinst i 2024, ser vejen til et plus på bundlinjen ikke meget nemmere ud i år. 

- Norlund får et lige så svært 2024. Vi har fortsat været udfordret af prisniveauet i første kvartal, og det er kun steget lidt i andet. Så vi forventer ikke store overskud, men at det trods alt bliver bedre end i 2023. 

Så I kan ikke gøre noget for at påvirke resultatet selv? 

- Vi skal selvfølgelig altid gøre vores arbejde så godt som muligt.

Norlund er Danmarks største savværk målt på fremstilling af tømmer og konstruktionstræ til den danske såvel som til den europæiske byggesektor.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125