23948sdkhjf

Linoleum vinder frem i møbelbranchen

Forbo oplever stigende efterspørgsel på møbellinoleum i disse år, ikke mindst i Danmark.
- Vi kan tydeligt mærke, at de danske designere og møbelproducenter igen er blevet fortrolige med materialet, ligesom de gamle mestre Mogensen, Jacobsen og Kjærholm var det.

Fra Forbos danske kontor i Glostrup lyder meldingen, at både producenter, sælgere og forbrugere i stigende grad accepterer linoleum som overflade på møbler og inventar i alle afskygninger.

Ifølge teknisk chef Thomas Kjær er markedet inde i en tydelig positiv udvikling, og materialet er godt i gang med at finde fodfæste som alternativ til træ, laminat og andre overflader.

- Møbellinoleum er ikke nogen ny opfindelse. Hos Forbo har vi produceret linoleum specielt til brug på møbler og inventar siden 1960’erne. Vi ’genopdagede’ møbellinoleum for cirka 10 år, og de seneste to til tre år er efterspørgslen steget kraftigt, siger Thomas Kjær.

I Danmark er brugen af linoleum på møbler udbredt på både b2c og b2b markedet. I udlandet er man imidlertid også ved at få øjnene op for linoleummets gode egenskaber.

På de toneangivende møbelmesser i Milano og Köln viste schweiziske Vitra deres klassiske A-Table i en ny version med linoleum på bordpladen, ligesom tyske Rolf Benz viste en ny serie af sofaborde ligeledes i linoleum. Det er ifølge Thomas Kjær et klart signal om, at tendensen fra det danske marked er ved at få internationalt fat.

WO Interior: Et af fremtidens materialer
At linoleum er et materiale i positiv udvikling kan Niels Troelsen fra møbel- og snedker virksomheden WO Interior i Randers nikke genkendende til.

WO Interior leverer specialløsninger i linoleum til beklædning af møbler og inventar og er en af landets største aftagere af møbellinoleum. Niels Troelsen peger på, at linoleum, både design- og egenskabsmæssigt, ofte fremhæves som et af fremtidens materialer:

- Linoleum fungerer rigtig godt på inventar og møbler. Det gælder alle former for borde og skranker men også døre, skabslåger og opslagstavler. Det skyldes primært materialets unikke egenskaber. Det er miljøvenligt, lyddæmpende, UV bestandigt, antibakterielt, behageligt at røre ved, let at vedligeholde og yderst holdbart, siger han.

Netop de lyddæmpende egenskaber er et område, som Forbo og WO Interior er ved at udforske i fællesskab. En række test har vist, at særligt udviklede underlægningsplader belagt med linoleum kan reducere trinstøj med op til 20 dB. Støjreducerende linoleum på borde, døre og lignende forventes således at have en positiv indvirkning på støjniveauet i for eksempel børnehaver og skoler, hvor hammerlyde ofte er en udfordring for arbejdsmiljøet.

Forbos kollektion af møbellinoleum, ”Forbo Desk Top”, indeholder 20 forskellige farver. De mest populære farver er imidlertid klassikerne sort og koksgrå. Forbo Desktop i sort udgør således 70 procent af salget af møbellinoleum på det danske marked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079