23948sdkhjf

Lille tømrermester i stor investering: – Vi stod ved en skillevej

Med en ny CNC-fræser melder nordjysk tømrermester klar til nye opgaver og flere store kunder

Hos aalborgensiske JLA Byg er en udtjent CNC-maskine fra 90’erne skiftet ud med en spritny 5-akset Biesse. Dermed har tømrermester Jesper Andersen gjort sin største investering, siden bygningerne på Mineralvej blev erhvervet, og håbet er, at den nye teknologi på værkstedet kan være med til at tiltrække nye kunder af enhver størrelse.

– Vi kommer ikke til at afvise mindre kunder, og der er stadig ingen opgaver, der er for små til os – de giver masser erfaring, i de forskellige processer maskinen mestrer, fastslår Jesper Andersen, der dog også ser masser af potentiale i større ordrer og samarbejder.

– En ny stor kunde eller samarbejdspartner vil være et afsæt til endnu flere specialmaskiner. Bæredygtighed og CO2-forbrug bliver en vigtig samspiller i byggeriet fremover, så med de rigtige maskiner kan vi eksempelvis lime spildrester sammen og derved minimere spild, lyder det.

For omtrent fem år siden kom en sådan vigtig storkunde i hus, og det har været en afgørende faktor bag den seneste maskininvestering.

– Vi stod ved en skillevej, fordi vi kunne se, at den her kunde ekspanderede en del, og skulle vi blive ved med at udføre arbejdet for dem effektivt, måtte vi gøre noget for ikke at sende det ud af huset, forklarer tømrermesteren.

Præcision og leveringssikkerhed

Et kig rundt i lokalområdet viste desuden, at CNC-fræsning ikke ligefrem var i overudbud, så Jesper Andersen vurderede, at såvel tiden som markedet var modent til, at en ny Biesse rykkede ind. Valget faldt på en Rover AS 1532, og sammenlignet med det gamle maskineri, der blev købt brugt for en håndfuld år siden, er der tale om en markant opgradering.

– Hvis nogen tidligere kom med en tegning fra AutoCad, så kunne vi ikke stille noget op med den, men nu kan vi lægge filen direkte ind i maskinen, og det betyder, at vi ikke skal sige nej til opgaver. Samtidig er der en helt anden præcision og nøjagtighed i emnerne, der sikrer ensartethed og kvalitet, og oveni kommer leveringssikkerheden, fordi den nye maskine alt andet lige bare kører bedre end den gamle, fortæller Jesper Andersen.

Han suppleres af sin ansatte Søren Jacobsen, der ligeledes glæder sig over det teknologiske syvmileskridt.

– Vi plejede at kalde maskinen for en dame, og den gamle skulle nogle gange kæles lidt, før hun gad virke, mens den nye bare kører. Samtidig er vi gået fra at have plads til fire værktøjer i veksleren til nu at have 13, vi hele tiden kan trække frem og skifte imellem. Og allerede nu ville vi gerne have plads til 27, fordi der er så mange ting, vi gerne vil lave, siger han.

Nyt brand og egen hjemmeside

Det nye maskineri har således også skubbet til gåpåmodet og lysten til at udfordre sig selv, fortæller Jesper Andersen.

– Bliver vi spurgt om en given CNC-opgave, så er svaret som udgangspunkt ja, og derefter spørger vi hinanden “og hvordan gør vi så det?”. Det er en spændende og lærerig proces, der giver ideer til mange nye produkter og nye løsninger, siger han.

Samtidig giver det JLA Byg muligheden for at holde flere opgaver hjemme.

– Dermed holder vi pengene og indtjeningen i huset, og vi kan bestemme mere selv. Og så er det også mere spændende at komme på arbejde, når man selv kan lave en eller andet nyt køkkenredskab eller nogle sjove låger - det er kun fantasien, der sætter grænser, siger tømrermesteren.

Ønsket om at arbejde mere på egen maskine og sende færre opgaver ud i byen har også ført til endnu et brand og en ny dedikeret hjemmeside i JLA-regi.

– Vi havde en lang snak om, hvorvidt det skulle være JLA eller noget andet, men hvis nogen har brug for at få fræset noget, så søger de jo på CNC og ikke på JLA. Derfor købte vi domænet cncfræsning.dk, for det er jo lige ud af landevejen, og så kom vi til at købe et domæne mere, fordi nogen måske kunne finde på at stave den med ae i stedet for æ, fortæller Jesper Andersen.

Over budget fra start

Med den nye Biesses indtog har det nordjyske byggefirma altså udvidet repertoiret ganske betragteligt, og Jesper Andersen lægger ikke skjul på, at investeringen gerne må kaste nye kunderelationer af sig.

– Vi er et lille foretagende, og vi tager en del opgaver, som mange ikke rigtig gider, fordi de er for små - står nogen for eksempel og mangler halv meter stuk til en lejlighedsrenovering, så laver vi det, og det bliver vi ved med. Men vi håber på en ny kunde af samme format som den store, vi har i forvejen. De aftager for omkring en million om året, og en mere i den størrelse ville være dejligt, fastslår han.

Selv hvis en sådan ikke skulle dukke op lige med det første, ser han dog ingen anledning til at fortryde det store nyindkøb.

– Vi har selvfølgelig regnet på det og lavet budgetter, og vi lå over budget fra starten, fortæller han om investeringen, der står i rundt regnet 1,5 mio. kr.

– Jeg tror ikke, jeg har købt noget så stort, siden jeg købte bygningerne, men det er jo skruet sådan sammen, at noget er købt og noget er leaset, og den falder heller ikke stort i værdi lige med det samme. Desuden var vi så heldige, at vi fik den gamle maskine brugt for bare 50.000 kr., så vi har haft tid til virkelig at prøve af, om det var noget for os, siger den aalborgensiske tømrermester.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079