23948sdkhjf

Møbelproducent forsvarer Arne Jacobsen mod amerikansk tech-virksomhed - og vinder

En amerikansk tech-virksomhed mente, at de kunne kalde deres produkter det samme, som det berømte Arne Jacobsen design 'THE DROP'. Det kunne de ikke 

Massdrop Inc (drop.com) er et amerikansk tech-firma, som er specialiseret sig i at lave modifikationer til allerede eksisterende elektroniske produkter. Hvis et tech-fællesskab mener, at et keyboard vil være helt perfekt, hvis egenskab x bliver ændret, så ændrer Massdrop Inc denne egenskab, og producerer og markedsfører produktet i samarbejde med den oprindelige producent. Massdrop Inc producerer undertiden også møbler, for eksempel optimerede gamer-stole.

I 2018 ansøger Massdrop Inc om at få rettighederne til varemærket ’DROP’ i Japan, og det er ikke svært at gætte, hvorfor Fritz Hansen ikke synes, at det er en speciel god ide. Dråben indgår i dansk møbeldesigns berømte treenighed. Ægget, Svanen og Dråben er alle designet til SAS-hotellet af Arne Jacobsen, og Fritz Hansen producerer dem.

Massdrop Inc får imidlertid tildelt rettighederne til varemærket ’DROP’ i Japan i maj sidst år. Efter følger en periode, hvor interessenter og virksomheder kan gøre uenighed i tildelingen af varemærkebeskyttelsen gældende. Tidsrummet kaldes for en post-oppositions-periode.

Den 26. juli 2022 gør Fritz Hansen brug af indsigelsesmuligheden, og møbelproducenten argumenterer for, at Massdrops varemærke ’DROP’ ligger for tæt på Fritz Hansens eget varemærke ’THE DROP’. Det skriver det japanske advokatfirmaet Marks IP, som følger afgørelser fra det japanske patentkontor (JPO).

I indsigelsen mod det nye varemærke påpeger Fritz Hansen, at ordet ’THE’ for den almindelige japaner ikke er tilstrækkeligt til at adskille to varemærke fra hinanden. Når japanere anvender engelske egennavne, udelader de ofte ’THE’, hvis ’THE’ indgår. Til eksempel anfører Fritz Hansen, at ’The Beatles’ af japanere almindeligvis omtales som ’Beatles’ og ’The Lord of The Rings’ som ’Lord of The Rings.’

Hvis japanske forbrugere i daglig tale dropper (!) ’THE’ i omtalen af Arne Jacobsens stol ’THE DROP’, vil der ingen forskel være mellem Massdrop Inc’s og Fritz Hansens varemærke i Japan, således Fritz Hansens centrale argument.

Heri var de japanske myndigheder enige, og således mistede Massdrop Inc retten til at anvende ordet ’DROP’, når de markedsfører og sælger møbler både i engros- og detailsammenhæng. Kun et møbel på det japanske marked må hedde ’DROP’ i bestemt eller ubestemt form, og det er den Arne Jacobsen-designede og Fritz Hansen-producerede stol ’Dråben’.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093