23948sdkhjf

Fuldt stop: Dansk-fransk fusion er stendød

Kontorgiganten Lyreco ville opkøbe danske Lomax, og Lomax var klar. Det var Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke

Lyreco og Lomax har opgivet planen om at indføje Lomax i den store franske kontorleverandør Lyreco. Lomax er på mange måder en dansk miniudgave af Lyreco. Begge forhandler alt til kontorer, herunder kontormøbler. 

Lomax omsætter i omegnen af en mia. kr. Lyreco er meget større, men hvor meget større er uklart. Lyreco er en snart 100 år gammel, familieejet fransk virksomhed, og den rutter ikke med oplysningerne. 

Sidste år var de to virksomheder kommet overens om, at Lomax skulle opkøbes af Lyreco. Eneste forhindring var en godkendelse af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Den godkendelse trak ud og sandsynligheden for, at de danske konkurrencemyndigheder ville godkende opkøbet, blev ikke større, som tiden gik.

Blandt andet har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemført en stor spørgeskemaundersøgelse med 8000 respondenter og foretaget en række økonomiske analyser, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

”Blandt andet har styrelsen undersøgt, hvordan kunderne indkøber kontorforsyning, og hvem kunderne foretrækker at handle hos. Undersøgelserne viste, at Lyreco og Lomax er tætte konkurrenter” skriver styrelsen.

Konklusion: Uden konkurrence stiger priserne, kvaliteten falder, og den tilbageværende virksomhed vil indkassere supernormale profitter.

LOMAX A/S
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 943,7 923,6 754,7
Bruttofortjeneste 171,3 168,8 164,2
Resultat af primær drift 54,6 59,3 68,1
Resultat før skat 51,5 57,1 65,7
Årets resultat 40,2 44,4 51,3
Balancestatus 344,5 314,8 303,6
Egenkapital 195,6 155,4 111,1
Antal ansatte 191 169 154
Kilde: CVR

Christian Schultz er formand for Konkurrencerådet, og han fortæller, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har brugt mange ressourcer på Lomax/Lyreco-fusionen.

- Vores undersøgelser har vist, at en fusion mellem Lyreco og Lomax ville skade konkurrencen betydeligt, hvis den blev gennemført, siger konkurrencerådsformanden.

- Der har været indgående drøftelser med parterne undervejs, og vi har brugt mange ressourcer på at vurdere de analyser mv., som vi har modtaget fra parterne, uddyber Christian Schultz.

Hos Lomax er administrerende direktør Kenneth Borup uenig i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens beslutning.

- I august 2022 kunne vi her hos Lomax annoncere, at Lyreco ønskede at overtage ejerskabet af vores virksomhed, skiver Kenneth Borup i et nyhedsbrev til virksomhedens kunder.

- Nu mere end et år senere og efter Lyreco og Lomax har brugt adskillige ressourcer på at bibringe styrelsen den korrekte forståelse af markedet, har Lyreco og Lomax besluttet, at det ikke længere er ressourcerne værd at fortsætte forsøget med at overbevise styrelsen, slår direktøren fast.

Resultat sammenfatter formanden for Konkurrencerådet.

- De (Lomax og Lyreco, red.) har nu valgt at opgive fusionen, så vi indstiller arbejdet med sagen uden at træffe en afgørelse, konkluderer Christian Schultz.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156