Teknologisk Institut om træ efter oversvømmelser: Det meste skal udskiftes
Niels Morsing er chef for Teknologisk Instituts Center for Træ og Biomaterialer, og han forklarer, at træ som oftest skal udskiftes efter en oversvømmelse.
- Trægulve skal næsten altid udskiftes. Hvis der var tale om en mindre vandskade, så ville man kunne bevare et trægulv. Med en efterfølgende slibning kan man ofte redde det. Men når der er tale om voldsomme oversvømmelser, er det sjældent, at gulvet kan bevares, siger Niels Morsing til Wood Supply.
Det samme gør sig gældende for lodrette konstruktioner, men af en anden årsag.
- Ved lægter og andre bærende elementer er det største problem dimensionsændringer. Træet vrider sig, når det bliver opfugtet kraftigt. Hvis vand kommer ind i lukkede konstruktioner, skal de åbnes, så de kan tørre, men der skal ikke gå lang tid, før skaden er uoprettelig. Og en oversvømmelse er som regel ikke hurtigt overstået, siger Morsing.
Altså, på tidsskalaen for bygningskonstruktioners vandskadetolerance er oversvømmelser et længerevarende fænomen. Oversvømmelser adskiller sig i øvrigt på et vigtigt punkt fra andre vandskader. Vandet er ikke rent.
- Ved oversvømmelser kan der være bakterieproblemer, fordi der er tale om overfladevand med både jord- og kloakkontakt, og så kommer der også baktier i trækonstruktionerne, fortæller Niels Morsing.
- En oprensning vil være en større opgave, og det kan sjældent betale sig. Så også her vil det være nødvendigt at udskifte konstruktionen.
I øvrigt gør Morsing opmærksom på, at selv om trækonstruktioner ville overleve en oversvømmelse, er der stadig gipsplader og isolering tilbage, og begge dele kan ikke klare vand.
- Det er jo ikke kun træ, som ikke kan tåle fugt og vand. Gipsplader og isolering vil også suge vand og give problemer med skimmelvækst. Skaden afhænger af, hvor længe det varer. Det skal ikke vare særligt længe, og ved en oversvømmelse er vandpåvirkningen som regel længerevarende, slutter Teknologisk Instituts træekspert.