23948sdkhjf

Trædirektør tilfreds trods resultatdyk: - Fokusskift har været en udfordring

Superwoods overskud er reduceret til mellem en tredjedel og en fjerdedel i forhold til året før

Superwoods primære produkt er holdbare og bæredygtige facadeløsninger i træ, og det tjente virksomheden 6,9 mio. kr. på i det forgangne regnskabsår (primær drift, 22/23). De 6,9 mio. kr. svarer til et afkast på 11 pct. af den samlede forretning.

Det er rimeligt at hævde, at det er en betydelig tilbagegang for trekantsområdeproducenten, for året tidligere (21/22) tjente Superwood 26,5 mio. kroner svarende til et afkast på 78 pct.

- Vi havde højere forventninger til resultatet, end resultatet endte med at blive, siger Superwoods direktør og medejer Ole Dalsgård Nielsen til Wood Supply.

Svensk og norsk krone påvirker resultat

Som en konkret årsag til den lavere indtjening i det seneste regnskabsår, nævner Ole Dalsgård Nielsen, at både den svenske og norske krone er faldet i værdi i forhold til den danske ditto.

- Vi sælger Superwoods produkter på blandt andet det svenske og norske marked, og begge valutaer er faldet i forhold til den danske krone, siger Ole Dalsgård Nielsen.

Når man veksler en svensk 100-kroneseddel i dag efter et salg i Sverige, får man udbetalt 63 danske kroner. For et år siden fik man 10 kroner mere. Og hvis prisen på imprægneret grantræ i Sverige afregnet i svenske kroner ikke er steget i takt med faldet i værdien af den svenske krone, ja så tjener Superwood færre penge på at sælge træ i Sverige.

SUPERWOOD A/S
Regnskabsår 2022/23 2021/22
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 23,9 49,4
Resultat af primær drift 6,9 26,6
Årets resultat 4,9 22
Balancestatus 57,9 68,1
Egenkapital 37,1 43,8
Antal ansatte 31 34
Kilde: Årsrapporten, Superwood

Samtidig fortæller Ole Dalsgård Nielsen, at Superwood køber næsten alt træ i Finland. Finlands møntfod er euro, den danske krone er låst i forhold til euroen, og derfor er der ingen tilsvarende valutagevinst at hente for Superwood på indkøbssiden af forretningen.

Stigende renter

Superwoods regnskab følger udviklingen i branchen generelt, og den udvikling er, at træbranchen tjente mange penge i årerne 2021 og særligt i begyndelsen af 2022, men indtjeningen er faldet markant i slutningen af 2022, og dette fald er fortsat ind i 2023.

Spørger man Ole Dalsgård Nielsen om hans vurdering af årsagerne til dette generelle brancheindtjeningsfald, tager direktøren sine forbehold, men han peger dog på stigende renter som en branchefælles årsag til faldende indtjening.

- Jeg tror, det er mange faktorer på en gang som årsag til den faldende indtjening. Men hvis man skal fremhæve et forhold, så er det relevant at pege på stigende renter, siger Ole Dalsgård Nielsen.

Og netop Superwoods finansielle udgifter er steget. I 21/22 tjente Superwood faktisk penge på at finansiere forretningen (0,6 mio. kr.), mens det i 22/23 har kostet Superwood penge at finansiere sig (1,4 mio. kr.).

Ole Dalsgård Nielsen har en yderligere interessant hypotese om branchens indtjeningsfald. Aktiviteten i byggebranchen har været høj, og det har fastlåst fokus på kapacitet.

- I byggebranchen har der været høj aktivitet, og i hvert fald for vores eget vedkommende har vi haft fokus på at optimere kapacitet for at imødekomme efterspørgslen. Når efterspørgslen falder, er det nødvendigt at skifte fokus. Nu skal vi fortælle markedet, hvilke kvaliteter vores produkt har, og dette fokusskift har været en udfordring, siger Superwood-direktøren.

Ole Dalsgård Nielsen betoner, at han ikke kan udtale sig på hele branchens vegne, men kun kan give en vurdering med udgangspunkt i Superwoods erfaringer.

Langtidsholdbart grantræ

Superwoods teknologi er at gøre grantræ holdbart ved gennemimprægnering. Men der er ikke tale om traditionel trykimprægnering. I hvert fald understreger Ole Dalsgård Nielsen, at virksomheden ikke selv kalder dens teknologi for trykimprægnering.

- Når er grantræ bliver fældet, så lukker cellerne i grantræet sig. Det gør grantræ til en svært imprægnerbar træsort. En traditionel imprægnering kan ikke trænge ind i det lukkede celler, fortæller Ole Dalsgård Nielsen.

- Det specielle ved vores teknologi er, at imprægneringen trænger ind overalt i grantræet, også i de lukkede celler.

- Normalt klassificeres grantræ som enten svært imprægnerbart eller ikke-imprægnerbart. Der findes fem klasser af holdbarhed for træ, hvor klasse fem har den dårligste holdbarhed. Grantræ ligger i klasse fire eller fem. Med vores imprægneringsmetode flytter vi grantræ til klasse et.

Superwood giver altså en meget tilgængelig træsort holdbarhedsegenskaber, som normalt kun finder i hårdt træ. Dog betoner Ole Dalsgård Nielsen, at han helst ikke have, at Wood Supply skriver, at virksomheden laver grantræ om til teaktræ. Grantræ har de egenskaber, grantræ nu engang har, men Superwood ændrer en af dem – træets holdbarhed.

Superwood har for første gang medtaget ESG-tal (Environmental, Social & Governance) i dette års årsrapport, og senere på året vil virksomheden udgive en yderligere ESG-rapport.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125