23948sdkhjf

Regnskab på vestjysk: Direktør kalder rekordoverskud for "ganske fornuftigt”

Seneste regnskab fra limtræsproducenten VTI A/S afslører, at virksomheden har forøget overskuddet med 40 pct.

39 mio. kr. har VTI A/S tjent i sidste regnskabsperiode, efter produktionsomkostningerne er afholdt. Godt 12 millioner kroner blev brugt på fragt, yderligere 8 mio. kr. blev brugt på administration, og 4 mio. kr. har skattevæsenet krævet. Efter renterne er betalt i banken, er der stadig 14 mio. kr. tilbage, og det er årets resultat og bundlinje i Vinderup.

VTIs topchef Jacob Wernberg er da også tilfreds med regnskabet, om end han udtrykker tilfredsheden med vestjysk afdæmpethed.

VTI har et forskudt regnskabsår, og vores 22/23-regnskab afspejler derfor en del sen covid-aktivitet. Ligesom alle andre kan vi nu mærke en betydelig afmatning. Det resultat, vi just har leveret, er ikke noget, vi forventer gentager sig i det kommende år. Jacob Wernberg, administrerende direktør i VTI.

- Det er resultatet af mange års turnaround, som vi begynder at høste frugterne af nu. Det er blandt andet derfor, at vi kan levere et ganske fornuftigt regnskab i år, siger Jacob Wernberg til Wood Supply.

I forrige regnskabsperiode, som i sig selv var en rekord, var overskuddet knap 10 mio. kr., og således har VTI A/S forøget overskuddet med 40 pct. fra regnskabsåret 21/22 til 22/23. Siden 2018/19 har VTI med små afvigelser formået at fordoble overskuddet hvert år.

Frugterne af turnaround

Limtræsvirksomhedens regnskabsår løber fra maj til april. En tredjedel af 2023 er derfor med i regnskabet, og på den måde skiller VTI-regnskabet sig ud fra den generelle stemning i branchen, som med rimelighed kan sammenfattes som mathed efter år med covid-inducerede gunstige markedsvilkår.

På trods af det fine regnskab kan Jacob Wernberg fuldt ud tilslutte sig beskrivelsen af et afkølet marked.

- VTI har et forskudt regnskabsår, og vores 22/23-regnskab afspejler derfor en del sen covid-aktivitet. Ligesom alle andre kan vi nu mærke en betydelig afmatning. Det resultat, vi just har leveret, er ikke noget, vi forventer gentager sig i det kommende år.

Allerede i slutningen af 2022 kunne VTI mærke en afmatning i ordretilgangen.

- Vi kunne begynde at mærke en begyndende afmatning sidst i 2022. Vi får ordrer lang tid i forvejen, og en del af de ordrer, som ligger til grund for det aktuelt offentliggjorte regnskab, var der først udløb på ind i 2023, uddyber Jacob Wernberg som forklaring på et godt regnskab i midten af markedsmathed.

Hvad er en højfrekvenspresser?

Men selv om VTIs direktør forudsiger mere afdæmpede markedsforhold fremadrettet, så medgiver direktøren, at regnskabet tillige er produktet af en langsigtet bæredygtig investeringsstrategi.

- Som et led i en flerårig strategi med fokus på bæredygtighed investerer vi løbende, og der er en del nye investeringer på vej til virksomheden. Vi er et familieejet selskab, og det betyder, at vi har en langsigtet investeringsstrategi, som virksomheden har fastholdt selv i nedgangstider.

VTIs topchef nævner, at man har ”udført et betydeligt benarbejde for at bæredygtighedsoptimere VTIs produktion”, og en del af det benarbejde har været investeringen i en højfrekvenspresser.

For at gøre forståeligt, hvad en højfrekvenspresser er, sammenligner Jacob Wernberg presseren med en ”gigantisk mikrobølgeovn”. Tricket ved en højfrekvenspresser er, at ligesom en mikrobølgeovn kun opvarmer maden og ikke så meget andet, så opvarmer en højfrekvenspresse kun limen mellem træfladerne.

Endnu bedre, en højfrekvenspresser kommer op i omdrejninger med samme hastighed som en mikrobølgeovn.

- Den gamle metode med en traditionel varmpresser var meget energitung. Flere tusinde liter vand skulle holdes varmt ugen ud. Med en højfrekvenspresse anvendes der kun energi, når der produceres, fortæller Jacob Wernberg.

I det regnskabsår, som er i gang, forventer virksomheden et resultat i omegnen af 5 til 10 mio. kr., men det er et resultat, som kan påvirkes betydeligt af VTI’s investeringslyst, fremgår det af årsregnskabet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082