23948sdkhjf

Iranske træer kan redde danske skove

Træerne har overlevet 15 istider, tørke, kulde, oversvømmelser og menneskets mystiske ideer. Det har været hårdt. Så efter 2,6 millioner år nu får de danske skove nu forstærkning.

Det skriver Nordjyske.

Vores træer er nemlig slidte, genetisk set. Det er ikke godt. Slet ikke når de står over for en række klimaforandringer, ingen kender enden på.

– Vi vil sikre, at der bliver ved med at være danske skove, uanset hvordan det går med klimaet. Det skal træerne her hjælpe os med. De har nemlig noget, som danske træer ikke har så meget af, forklarer Erik Dalsgaard fra Naturstyrelsen.

Han har taget avisens udsendte med til udkanten af en skov nær Aars, hvor et forsøg er i gang. Støttet af Villum-fonden, der i 2016 skød 6 mio. kr. i projektet, er her over et område på 18 hektar plantet tusindvis af træer, der ellers ikke hører hjemme i dansk muld. Træerne kommer fra Elburz-bjergene i Iran, nær Det Kaspiske Hav mere end 5000 kilometer væk.

– De iranske træer har en betydeligt større genetisk variation end vores, så de kan bedre tilpasse sig forandringer. Det har stor værdi, især når vi ikke ved præcis, hvordan forandringerne bliver, oplyser Erik Dalsgaard.

Kan sikre danske skove

Ved Aars står hjemmehørende træer nu side om side med de indvandrende arter og sorter, så de let kan sammenlignes. Og ifølge Erik Dalsgaard er der nogle afgørende forskelle.

– For nogle år siden opdagede europæiske forskere, at der var et stort skovområde i Iran, man havde overset, når man ser genetisk på tingene. Indtil da koncentrerede man sig meget om det, der var inden for Europas grænser. Ved Elburz-bjergene var der 1,8 million hektar skov, hvoraf de 200.000 hektar ikke har ændret sig i mange tusinde år. Det man kalder urskov, forklarer skovfogeden.

Skovene estimeres at have været på stedet uafbrudt i godt to millioner isfrie år. I Danmark har skovene på grund af sidste istid højst kunne være i 12.000 år i træk. Og det er altså ingen alder for en skov.

– Her findes alle de typer løvtræer, vi har i Danmark, og en hel del andre. Og fordi de ikke har været udsat for de samme store påvirkninger som vores træer, har de en meget større genetisk variation. En variation kan være med til at sikre vores skove, fortæller Erik Dalsgaard.

I hele EU er der lignende forsøg. I Danmark er to områder udlagt for vores skove. Det ene i Aars, det andet i Greve ved København. I alt har man hentet 3-400 kilo frø til formålet, der bliver til små 70.000 træer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062