23948sdkhjf

Skærer to tredjedele af overskuddet – men ordrebogen er godt fyldt hos trævirksomhed

Et stærkt første halvår fulgt af en opbremsning. Sådan kan 2022 kort opsummeres for Taasinge Elementer, der netop har offentliggjort årsrapporten.

Selv beskriver elementproducenten resultatet på 1 mio. kr. før skat som mindre tilfredsstillende, og sammenligner man med 2021, er der da også skåret to tredjedele af bundlinjen, mens bruttofortjenesten i sammen ombæring er dykket fra 83,6 til 72,1 mio. kr.

I en pressemeddelelse forklares udviklingen med en markant nedgang i byggeaktiviteten, og særligt andet halvår blev altså udfordrende for virksomheden, der oplevede flere konkurser i kundekredsen, hvilket påvirkede kapacitetsudnyttelsen på de tre fabrikker i Taasinge, Sindal og Letland.

Taasinge Elementer A/S
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 72,085 83,580 65,728
Resultat af primær drift 2,747 5,700 -4,197
Resultat før skat 1,029 3,146 -5,530
Årets resultat 1,064 2,188 -4,313
Balancestatus 206,260 173,176 148,265
Egenkapital 3,841 2,326 -0,843
Gns. antal ansatte 128 165 157
Kilde: CVR

Året blev det sidste med Martin Tholstrup ved roret, og hans arvtager Torben Birch, der tiltrådte 12. juni, har med udsigten til fortsatte udfordringer for nybyggeriet rettet fokus mod at styrke virksomheden på de indre linjer.

– På den korte bane handler det om, at vi skal blive skarpere i vores processer, så vi undgår flaskehalse og bliver hurtigere til at omstille os, opridser Torben Birch, der fortsætter:

– Projekter kan komme i bundter, eller de kan blive rykket, og det skal vi være klar til at håndtere. Mit fokus er at sikre, at vi altid har ressourcer og kompetencer til at løse alle opgaver rettidigt. Det er i høj grad et spørgsmål om at bruge data rigtigt og blive endnu bedre til at standardisere vores løsninger.

Direktøren peger endvidere på, at omkostningerne allerede er reduceret væsentligt med efterårets nedlukning af fabrikken i Hampen.

Investerer i automatisering

Året har også budt på investeringer i automatisering af produktionen, og i februar i år kunne Taasinge Elementer efter 18 måneders forarbejde sætte et spritnyt robotanlæg til isolering af elementer samt tilskæring og fastgørelse af plader i drift på fabrikken på Tåsinge.

Dermed har elementproducenten øget outputtet pr. produktionstime, reduceret den fysiske belastning af medarbejderne og sikret flere ressourcer til andre opgaver på fabrikken. I samarbejde med Teknologisk Institut og We Build Denmark er virksomheden desuden i gang med at undersøge, om den nye robot kan overtage dele af kvalitetskontrollen og dermed frigive endnu flere medarbejdertimer til andre opgaver.

– Det er alt sammen et spørgsmål om at gøre tingene bedre og smartere, så vi på længere sigt styrker vores konkurrenceevne. Vi er allerede i fuld gang med at se på, hvordan vi kan automatisere andre ressourcetunge arbejdsopgaver – både her på Tåsinge og i vores øvrige produktioner i Nordjylland og Letland, siger Alexander Laning, der er Head of Business Optimization hos Taasinge Elementer.

En vis usikkerhed

Af årsrapporten kan man læse, at Taasinge-toppen ved regnskabsaflæggelsen forventede, at første halvår af 2023 fortsat ville være påvirket af lav markedsaktivitet, og Torben Birch peger på, at udviklingen fortsat er behæftet med en vis usikkerhed. Mens prognoserne på den ene side indikerer nedgang på projektmarkedet, noterer Taasinge-direktøren sig, at ordrebogen for andet halvår er godt fyld.

Blandt andet skal elementproducenten i gang med at producere 8.000 kvm. tagelementer for C.C. Contractor til Håndværkskollegiet i Herning og 5.000 kvm. dækelementer til Velux’ nye LKR Innovation House, hvor et tidligere trælager i Østbirk ombygges til innovationscenter. Lige nu er Taasinge Elementer i fuld gang med at producere elementer til to store træbyggerier i Odense; Bygningsstyrelsens nye kontorhus, Woodhub, og det nye fælles domicil for robotvirksomhederne MiR og Universal Robots. Alene til Woodhub-projektet, der opføres af NCC, skal der leveres omkring 1.000 tag- og facadeelementer med i alt 15.000 kvm.

I kroner og øre forventes året at ende med en bundlinje i niveauet 0-3 mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095