23948sdkhjf

1205: Mangel på unge til maskinsnedkerfaget

Artikel for Træ & Industri December 2005
- Kun ved en aktiv og målrettet indsats får de unge øje på os

Tekst Projektleder Lisbeth Bøggild, Træets Kompetenceformidling

I træ- og møbelindustrien er der inden for de seneste år taget en række initiativer, som skal få antallet af uddannelsesaftaler op på det niveau, som kendetegnede branchen bare få år tilbage. De unge er pist forsvundne. Tallene taler i sig selv deres tydelige sprog, når man tager et kort kig tilbage på de sidste 10 år, hvor det kun er gået ned ad bakke.

Sidste år blev der f.eks. kun indgået 73 nye uddannelsesaftaler. Den gennemsnitlige tilgang har i perioden 1995-2004 elles ligget omkring 190 nye uddannelsesaftaler om året.

Med en faldende tilgang af unge til faget bevæger aldersgennemsnittet for faglærte maskinsnedkere sig nu hastigt i den forkerte retning. For tiden er status, at 43 procent af alle snedkeruddannede er 50 år og derover og flere steder rundt i landet rapporteres der om begyndende flaskehalse inden for faget.

Spørgsmålet er imidlertid, hvad der skal til for at vi for alvor kan få lavet en turn-around og få fat på de unge. De unge vil nemlig gerne arbejde med træ, men desværre snupper tømrerfaget de fleste af dem lige for næsen af os. Der er ingen tvivl om, at der er behov for en mangesidet indsats, der kan vende udviklingen.

Generelt taler alle os i branchen en del om denne problemstilling. Men gør vi nok ved det kan vi så spørge os selv? Vi besluttede os for at spørge en af de møbelvirksomheder, der gør en særdeles aktiv indsats, hvad de gør for at få fat på de unge. Vi vendte næsen mod Århus, hvor vi har haft en dialog med Knud Andersen, Direktør for Brødrene Andersen Møbelsnedkeri i Risskov og medlem af henholdsvis Dansk Industris Erhvervsuddannelsesudvalg og Det lokale uddannelsesudvalg for maskinsnedkeruddannelsen på Vejle Tekniske Skole.

Annoncer efter en lærling på www.traefremtid.dk eller kontakt Træets Kompetenceformidling på tlf. 96 26 11 36.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079