23948sdkhjf

1205 TEMA: ATEX rammer bredt - og det er nu!

Artikel for Træ & Industri December 2005
Tekst Kaj Hansen Træ & Industri

ATEX-direktiverne rammer bredt og Carl Bro oplever en stor interesse for rådgivning på området. Nogle mangler overblik over hvad ATEX betyder, og andre har ATEX-krav i forhold til konkrete anlæg.

Deadline for at få implementeret ATEX-direktiverne på virksomhederne er den 30. juni 2006, og mange berørte virksomheder arbejder nu på enten at efterleve kravene eller på at undersøge, hvad der skal til for at efterleve kravene.

På Ureflex A/S i Køge har man i forbindelse med ændringer i produktionen valgt at etablere et nyt udsugningsanlæg til fjernelse af opløsningsmidler og andre uønskede dampe.

Carl Bro har kortlagt det eksisterende anlæg og på grundlag af det aktuelle behov og de løsningskrav, som Ureflex har opstillet, har Carl Bro anbefalet etablering af et nyt anlæg.

Energiøkonomisk udsugning
Ureflex ønsker en løsning, der er energiøkonomisk samtidig med, at den overholder alle gældende regler for arbejdsmiljø og sikkerhed, herunder blandt andre de nye ATEX-krav.

- Alle krav skal tilgodeses, og den optimale løsning findes kun ved en balanceret hensyntagen

til alle krav og ønsker, og her kommer vores tværfaglige ekspertise virkelig til sin ret, siger Finn Hansen fra Carl Bro.

- Det er vigtigt at sammenholde ønskede effektiviseringer med de eksplosionssikringskrav, der stilles til anlægget, da disse ofte kan modarbejde hinanden.

- En effektiv ventilationsløsning som denne, kræver inddragelse af eksperter inden for ventilation, eksplosionssikring og energieffektivisering, samt eksterne miljø- og støjkrav.

I forbindelse med etableringen af anlægget har Carl Bro foretaget den krævede zoneklassificering af området omkring anlægget. Fordi anlægget er etableret efter 30/6 2003 og altså er omfattet af ATEX indretningsdirektivet, skal denne zoneklassificering af anlægget ikke blot omfatte elektriske dele men også mekaniske dele. Det er nyt.
Finn Hansen påpeger, at zoneklassificering indgår som en brik i den samlede zoneklassificering, som Ureflex skal udarbejde.

Det samlede resultat for virksomheden bliver ifølge Finn Hansen en veloptimeret løsning, som opfylder de gældende myndighedskrav.

Projektet vedrørende etablering af ventilationsanlæg har endvidere affødt, at Carl Bro inddrages i en samlet lovbefalet risikovurdering af hele virksomheden.

Hvad skal der gøres?
På Haslev Møbelsnedkeri A/S står man lige nu i samme situation som en lang række andre danske virksomheder: ”Vi vil have orden i tingene” men: Hvad betyder ATEX for os? Og hvad skal vi helt konkret gøre?

Carl Bro har udarbejdet et specielt tilbud til træ- og møbelindustrien, der gør ATEX-indsatsen konkret og overskuelig.

Tilbuddet omfatter en struktureret gennemgang af virksomheden med fokus på de nye krav i ATEX-direktiverne. Gennemgangen danner grundlag for en rapport, hvori der opstilles en overordnet status for hvor langt virksomheden er, samt en konkret handlingsplan for det arbejde som skal gennemføres, for at virksomheden opfylder gældende lovgivning.

Ud fra dette overblik er det enkelt at planlægge indsatsen, herunder hvad gør virksomheden selv og hvad skal den have hjælp til.

Haslev Møbelsnedkeri er i gang med at få foretaget denne gennemgang og har bedt Carl Bro om efterfølgende at implementere ATEX.

- Gennemgangen af virksomheden viser, at Haslev Møbelsnedkeri er begrænset til at være omfattet af anvendelsesdirektivet, fordi alt udstyr er etableret inden den 30. juni 2003. Dermed er indsatsen primært rette mod de enkelte arbejdspladser og mindre mod udstyr, siger Finn Hansen.

ATEX skal forankres
Til Haslev Møbelsnedkeri stilles der krav om, at der udarbejdes en zoneklassificering og en samlet risikovurdering og at disse elementer bliver implementeret i de enkelte arbejdspladsvurderinger. Desuden skal medarbejderne uddannes så de kan håndtere de risici, som eksisterer på de enkelte arbejdspladser, og har kendskab til eventuelle beredskabsplaner etc.

Finn Hansen understreger, at kravene stilles til Haslev Møbelsnedkeri og ikke til Carl Bro. Carl Bro gennemfører derfor bevidst alle elementerne i ATEX-implementeringen i et tæt samarbejde med Haslev Møbelsnedkeri.

- Det er Haslev Møbelsnedkeri, der i sidste ende skal forklare sig overfor de pågældende myndigheder og det er derfor vigtigt, at de har været en aktiv del i udarbejdelsen af materialet. Og jo mere kunden tager del i arbejdet jo billigere bliver det for kunden, siger Finn Hansen.

Spørgsmål kan rettes til Finn Hansen, Carl Bro as, 98 79 98 77.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111