23948sdkhjf

0905: Nordisk temadag om Lærketræ - egenskaber og anvendelse

Artikel fra Træ og Industri September 2005
Den øgede interesse for brug af træ i byggeriet og den samtidige udfasning af miljøskadelige stoffer til træbeskyttelse har medført en øget interesse for ”rødkernede” træarter. En af de træarter der særligt har været i fokus er lærk.

For at skaffe mere viden om lærketræets muligheder og holdbarhed ved udendørs anvendelse har SamNordisk Skogforskning (under Nordisk Ministerråd) i årene 2003-05 givet støtte til en række undersøgelser af lærketræ. Blandt andet er etableret to feltforsøg, hvor forskellige arter af lærk sammenlignes med gran og fyr ved anvendelse uden jordkontakt. I feltforsøgene indgå også varmebehandlet træ af lærk, fyr og gran. Undersøgelserne er gennemført i samarbejde mellem institutioner fra alle de nordiske lande samt Litauen. Fra dansk side deltager DTU og Landbohøjskolen.

Feltforsøgene kan først slutbedømmes efter mange års forløb, men allerede nu foreligger en række interessante resultater. Disse resultater fremlægges ved en nordisk temadag den 25. oktober i Vimmerby, Sverige.

Blandt dagens emner kan nævnes:
- Lærkens modstandsdygtighed mod svampeangreb
- Fugtvariation over et år - resultater fra feltforsøg
- Tørring af lærketræ
- Lærk udendørs: Farveændringer og revnedannelse
Desuden indgår et besøg på savværket Ansgarius Svensson AB, som har specialiseret sig i opskæring af lærk og fyr af høj kvalitet.

Temadagen henvender sig til rådgivere i byggeriet, arkitekter, træhandlere, savværksfolk, træforskere og andre med interesse for træ. Indlæggene holdes på skandinavisk sprog (fortrinsvist svensk), undtagen indlæg fra Litauen og Rusland, hvor der vil blive sørget for oversættelse.

Nærmere oplysninger kan fås på hjemmesiden: http://www.sl.kvl.dk/KurserOgEfteruddann...
eller hos Andreas Bergstedt – Tlf. 35 28 16 92
e-mail: abe@kvl.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094