23948sdkhjf

0905: Dana Vinduers nye ejere forudser færre vinduesproducenter

Artikel fra Træ og Industri September 2005

0905: Dana Vinduers nye ejere forudser færre vinduesproducebter

Kaj Hansen Træ og Industri

Selv vil de øge konkurrenceevnen ved at fintune produktionen og være på forkant med at opfylde skærpede lovkrav - som de forventer vil få en række mindre kolleger i vinduesbranchen til at vælge at stoppe.

Der er omkring 90 vinduesproducenter i Danmark. Enkelte med omkring 500 ansatte, en høj automatiseringsgrad og store pengetanke i ryggen. Omkring halvdelen er virksomheder med 20-45 ansatte.

Derfor har de nye ejere af Dana Vinduer A/S i Ørnhøj, Karsten Lassen og Lars Møller , naturligvis gjort sig en række strategiske overvejelser. De købte for nylig virksomheden af deres arbejdsgiver, bygmester Ivan V. Mortensen i Grønbjerg. Dana Vinduer har 35 medarbejdere,

"Først og fremmest vil vi strukturere og fintune produktionen, så arbejdsgangen og automatiseringen bliver så effektiv som overhovedet muligt. Det er vigtigere end vækst - og samtidig en forudsætning for vækst", siger Lars Møller, der er produktionschef. Karsten Lassen er selskabets administrerende direktør med ansvar for salget.

Begge har en solid baggrund indenfor vinduesproduktion. De blev begge headhuntet til Dana Vinduer, da virksomheden i 2004 flyttede ind i Rationel Vinduers nedlagte fabrik i Ørnhøj med hele produktionen: Maghognivinduer- og eksklusive maghogniyderdøre, foruden en betydelig vinduesproduktion i kernetræ af fyr.

CNC produktionsanlæg
Der er generelt to faktorer, som i øjeblikket er vigtige for vinduesproducenterne. Den ene faktor er, at med den nuværende lave rente vil folk gerne skifte deres vinduer ud, hvorimod en generel rentestigning vil få efterspørgslen til at aftage markant. Den anden faktor er kommende skærpede lovkrav om markant lavere U-værdier, som reducerer varmetabet gennem vinduerne.

"Renten er vi ikke herre over, men vi vil satse hårdt på at være på forkant med lovkravene, som gradvist skærpes fra 2006. Vi tror, at lovkravene og kravene til automatisering og etablering af effektive arbejdsgange uden flaskehalse vil få en del mindre producenter til at stoppe og koncentrere sig om den tømrersnedkervirksomhed, som mange driver sideløbende med vinduesproduktionen", er Karsten Lassen og Lars Møller enige om.

Målet for Dana Vinduer er ikke vækst i medarbejdertallet, men minimering af lønandelen ved hjælp af automatiseret produktion. Således er et nyt CNC-styret produktionsanlæg til automatisk fræsning af tapper og profiler hjørnestenen i produktionen netop indkørt. En krævende opgave og en investering til 4 mio. kr.

Automatiseringen har ikke reduceret arbejdsstyrken. Den er tværtimod øget med fire nyansatte i kraft af større afsætning og produktion. Men der er langt op til ca. 120 ansatte, som arbejdede på fabrikken, da Rationel Vinduer A/S i 2002 lukkede fabrikken i Ørnhøj ned. Dana Vinduer genoplivede arbejdspladsen i 2004.

"Det er ikke målet, at vi skal op på det niveau, men 40 eller 50 medarbejdere måske. Det koster at øge produktionen, og vi prioriterer opbygningen af en sund virksomhed og en god arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø højere end hurtig vækst. Det er de faktorer, som i dag giver en virksomhed værdi, mere end det er store vækstrater", siger Karsten Lassen.

Erfarne vinduesfolk
Produktionschef Lars Møller (37) startede som arbejdsdreng på fabrikken, der dengang hed Ørnhøj Vinduer, og arbejdede siden en halv snes år som tillært maskinsnedker og siden som produktionsplanlægger hos Rationel Vinduer, efterfulgt af 3-4 år som IT-chef hos Outline Vinduer A/S i Herning. Herfra blev Lars Møller headhuntet til Dana Vinduer.

Karsten Lassen (45) startede som medarbejder på trælasten i Spjald, men skiftede spor og blev produktionsplanlægger i 3 år hos Radiometer i København, der udvikler og producerer måleudstyr til hospitaler.

Hjemve efter Vestjylland trak Karsten Lassen tilbage til et salgsjob hos Ribo Vinduer (nu Velfac) i Ringkjøbing, derefter fulgte et par turbulente år som forsikringsmand hos et lukningstruet Hafnia, før han vendte tilbage til vinduesbranchen som leder af Velfacs salgskontor på Sjælland og senere med ansvar for salget i Sønderjylland.

De seneste 5 år, indtil Dana Vinduer headhuntede ham tilbage til vinduesbranchen, var Karsten Lassen leder af Fiskernes Indkøbsforening i Hvide Sande.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063