23948sdkhjf

0905 TA: Succesfulde fyraftensmøder "Er du klar til screening?"

Artikel fra Træ og Industri September 2005
Af Christian Mortensen og Kaj Hansen

Virksomheder i træ- og møbelindustrien skal screenes af Arbejdstilsynet i 2006. Træets Arbejdsmiljøudvalg har udviklet nogle hjælpeværktøjer, der blev præsenteret på 6 fyraftensmøder rundt om i landet hvori der deltog ikke mindre end 512 deltagere hvoraf de 180 var mødt op i Silkeborg

Der var mødt cirka 80 personer op, og spørgelysten var stor, da Træets Arbejdsmiljøudvalg afholdt det sidste af seks fyraftensmøder om screening rundt om i landet. Her præsenterede de brochuren ’Klar til screening’ og Maskinkørekortet, som er værktøjer, der er udviklet for at hjælpe virksomheder med at få styr på arbejdsmiljøet og dokumentationen omkring dette.

Ifølge den nye arbejdsmiljøreform, der trådte i kraft 1. januar 2005, skal arbejdsmiljøet på alle danske virksomheder screenes af Arbejdstilsynet.

Kjeld Sørensen, Forbundet Træ-Industri-Byg, indledte mødet i en alvorlig tone ved at gå lige til sagens kerne og præsentere statistikker, der viste en stigning i ulykkesfrekvensen for 2004 på 319 per 10.000 ansatte i træindustrien i forhold til 308 året før. Den øgede fokus på arbejdsmiljøet, som følge af den nye reform, skal netop nedbringe antallet af ulykker og forebygge nedslidning af de ansatte.

Derefter forklarede Kim Bøhmert, Træets Arbejdsgiverforening, hvad en screening indebærer ved at spille rollen som tilsynsførende fra Arbejdstilsynet. Han sammenlignede virksomheden med en blank havoverflade, og er der blot den mindste krusning på overfladen, bliver virksomheden udtaget til et Tilpasset Tilsyn.

Hvad er screening?
Efter 1. januar 2006 vil Arbejdstilsynet komme på uanmeldt screeningsbesøg på alle virksomheder i træ- og møbelindustrien. Først og fremmest kontrollerer Arbejdstilsynet virksomhedens dokumentation i forbindelse med indsatsen for et godt arbejdsmiljø. Det drejer sig om arbejdspladsvurderinger (APV’er) og sikkerhedsorganisationen. Derudover kan den tilsynsførende spørge ind til for eksempel de lovpligtige eftersyn eller arbejdspladsbrugsanvisninger, hvis der konstateres dårlig vedligeholdelse eller andre mangler under besøget.

Hvis virksomhedens dokumentation for deres egenindsats ikke er i orden, bliver virksomheden udtaget til et tilpasset tilsyn. Virksomheden har nu to uger til at få styr på dokumentationen og arbejdsmiljøet inden Arbejdstilsynets næste besøg. Det er derfor vigtigt, at alle medarbejdere i virksomheden ved, hvor de forskellige dokumenter opbevares.

Hvis virksomheden lever op til kravene om dokumentation og egenindsats, vurderer Arbejdstilsynet også virksomhedens materielle arbejdsmiljø. Her drejer det sig om de typiske problemer inden for branchen for eksempel ulykker, tunge løft, støj eller psykisk arbejdsmiljø.

Brochuren ’Klar til screening’ indeholder to tjekskemaer, der skal give virksomheden et overblik over sin egenindsats og det materielle arbejdsmiljø. Hvis der er nogle forhold, der ikke er i orden, skal der gøres noget ved det, findes en ansvarlig for udbedringen og fastsættes en tidsfrist. Desuden indeholder vejledningen en tjekliste til udarbejdelse af APV.

Hvad er et Maskinkørekort?
Træets Arbejdsmiljøudvalg har arbejdet to år med at udvikle hjemmesiden www.maskinkorekort.dk . Den er et gratis værktøj, der skal hjælpe virksomheder med at dokumentere instruktion og oplæring af medarbejderne i godt arbejdsmiljø og brugen af maskiner.

Erhvervelsen af et Maskinkørekort falder i to dele. Først skal du tage en obligatorisk teoretisk prøve i arbejdsmiljø. Har du bestået teoriprøven kan du selv vælge, hvilke maskiner du vil tage kørekort til. Maskinkørekortet indeholder både en teoretisk prøve, som du tager via Internettet og en praktisk prøve, som du tager på arbejdspladsen eller en teknisk skole under overværelse af en udpeget instruktør.

Kjeld Sørensen understreger, at Maskinkørekortet ikke kan eller skal erstatte den fagtekniske uddannelse, men skal være et supplerende værktøj, der giver virksomhederne nem adgang til dokumentation og viden om arbejdsmiljø.

Maskinkørekortet er allerede en del af lærlingeuddannelsen på Skive Tekniske Skole, og her er erfaringerne gode. De unge har taget godt imod værktøjet, og føler sig bedre rustet til at sikre et godt arbejdsmiljø, når de skal arbejde i praksis.

Kjeld Sørensen kalder hjemmesiden for en verdensnyhed, der høster megen ros i udlandet. ”Her finder du alt, hvad der er værd at vide om arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien.” Der er tilstræbt en høj grad af brugervenlighed, og hjemmesiden er rigt illustreret med fotos og demonstrationsvideoer. Ambitionen er, at alle frivilligt vil begynde at bruge hjemmesiden. Umiddelbart vil der dog være nogle, der pga. mangelfulde sprogkundskaber ikke vil benytte sig af den. Desuden vil de ældre generationer, der ikke er vokset op med computere og Internet, formentlig også være skeptiske over for det.

Ude på arbejdspladserne i træ- og møbelindustrien bør de ansatte nu stille hinanden spørgsmålet: Er du klar til screening?

Et godt initiativ
En af de i alt 180 der deltog i fyraftensmødet i Silkeborg var direktør Karl Højgaard Thomsen fra OJ-SystemA/S i Aulum som havde følgende kommentarer efter mødet:
- Det var et rigtig godt og velforberedt arrangement. Vi har brug for den viden som vi fik serveret på en jordnær og let forståelig måde. Jeg syntes også at stofmængden i de enkelte indlæg var tilpas, og vi fik nogle gode værktøjer som vi kan arbejde videre med hjemme i virksomheden, fortæller Karl Højgaard Thomsen fra OJ-System til Træ og Industri, og fortsætter.

- Det er vigtigt at vi alle efterlever de regler som er afstukket af myndighederne. Dette skal ses i forhold til virksomheden, men ikke mindst i forhold til medarbejderne. Og så er det selvfølgelig glædeligt at Træets Arbejdsgiverforening står parate til at hjælpe os med det papirmæssige, så vi kan koncentrere os om at producere nogle produkter, slutter Karl Højgaard Thomsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.047