23948sdkhjf

0605 TEMA: Stol fra slutningen af 40'erne sat i produktion hos PP Møbler

Artikel i Træ og Industri Juni 2005
Tekst: Kaj Hansen Træ og Industri

PP Møbler har sat en flugtstol tegnet af Hans J. Wegner helt tilbage til slutningen af 1940’erne i produktion. Historien den er at den berømte danske arkitekt Hans J. Wegner i slutningen af 1940’erne og op igennem 1950’erne arbejde med forskellige variationer af foldestole og dækstole.

Dækstolen med snoreflettet ryglæn og sæde, som i dag hedder PP 524, blev udstillet på Københavns Snedkerlaugs Møbeludstilling i 1958.

Stolen blev på det tidspunkt produceret hos Johannes Hansens møbelfabrik under navnet JH 524. Modsat flere af dens forgængere havde den ikke armlæn. Beslag samt en bøjle af rustfrit stål, med en gjord som sikring, muliggør at ryggen kan indstilles i fire forskellige positioner

Kun 30 stk. ialt
I forlængelse af den seneste Møbelmessen i Bella Centret i maj har PP Møbler nu sat 30 eksemplarer i eg og ask i produktion.

Poul Pedersen siger til Træ og Industri at der var stor interesse for stolen på Møbelmessen og der blev solgt 7 stk. Han forventer at der hurtig vil blive udsolgt af de få eksemplarer der produceres. Hver stol bliver monteret med en sølvplade hvorpå stolens nummer oplyses årstal og en underskrift.

Poul Pedersen fortæller at en af årsagerne til at produktionen i sin tid blev indstillet det var at der var alt for meget håndarbejde i forbindelse med fremstillingen. Anderledes er det i dag hvor vi kan bearbejde emnerne på vores CNC maskiner, siger Poul Pedersen til Træ og Industri.

Det bløde møbel
Et andet spændende projekt hos PP Møbler er ”Det bløde Møbel PP 990” der er designet af Arkadeusz Kulon. Historien er at Arkadeusz der er uddannet snedker i forbindelse med sin afgang fra Danmarks Designskole fik opgaven ”det bløde møbel” som opgave. Stolen vandt Bo Bedres 1. designpris i maj 2004, og ideen bag dette uformelle møbel er, at det skal bruges som om det er ti år gammel.

Der ligger ifølge Poul Pedersen fra PP Møbler mange miljømæssige overvejelser bag designet, idet der udelukkende er anvendt bæredygtige materialer. I tilfælde af skader kan møblet skilles helt ad. Den beskadigede del udskiftes og møblet samles igen – enkelt hurtigt og billigt.

Møblet består af dels en hesteskoformet karm, og dels kegleformede ben samt rygstykke, der kan tages af stolen ved transport. Den dynelignende hynde består af dun og kraftig kanvas med dybtliggende stikninger og knapper.

Stolen der leveres i asketræ med forskellige farver stof, er nu sat i produktion hos PP Møbler, og der er ifølge Poul Pedersen kun ændret et par småting i forhold til det oprindelige design.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063