23948sdkhjf

Udfordrer 100 års viden om træ

Emil Tang Engelund fra DTU har vendt kendte antagelser på hovedet og modtager den ærefulde pris som ”Årets DTU Byg Ph.d.” for sit arbejde.
Træ har altid været betragtet som et vanskeligt byggemateriale, fordi det udvikler meget større deformationer end andre byggematerialer. Præcis den udfordring tog Emil Tang Engelund op i forbindelse med sin erhvervs-ph.d. ved Træ & Miljø på Teknologisk Institut, DTU Byg og Skov & Landskab på Københavns Universitet.

Og det er en stolt Emil Tang Engelund, som nu er færdig med projektet og tilmed kan smykke sig med titlen som ”Årets DTU Byg Ph.d.”. Han er dog ikke kommet sovende til titlen og i begrundelsen for, hvorfor titlen skulle gå til Emil, fremgår det, at hans forskning både har været risikofyldt og kontroversiel. Emils måde at gribe tingene an på har måske været anderledes, men resultaterne taler for sig selv:

- Jeg har vendt det hele lidt på hovedet. Min opdagelse viser, at matematisk enkle, men fysisk realistiske formler kan bruges til at forudsige en meget kompleks opførsel, forklarer hovedpersonen selv.

Faktisk relativt simpelt
Kort fortalt har Emil Tang Engelund lavet en numerisk beregning, som er baseret på laboratorieforskernes videnskabelige observationer af de fysiske realiteter. Selvom modellen er matematisk enkel, kan den på en raffineret måde forudsige træs komplekse opførsel.

Emils forskning er baseret på to forskellige forskningslejre, som ikke har tradition for at mødes. Fordi de to forskerlejre har manglet forståelse for hinandens arbejde, er begge lejre ophavsmænd til mange teorier og matematiske formler. Fælles for både teorier og formler er, at de enten ikke kan forudsige træs opførsel præcist nok, eller også er de alt for matematisk komplicerede til at være fysisk realistiske.

At Emils forskning har gået på tværs af de to forskningslejre har været med til at gøre, at hans forskning har vakt genlyd inden for feltet. Selv er Emil dog noget mere mådeholden i sine udtalelser.

- ”Det jeg er kommet frem til er faktisk relativt simpelt og det lå ligefor – hvis altså man bare kiggede ordentligt efter, siger han. Forskellen er, at det har ingen gjort før, og derfor er Emil i dag indehaver at titlen som Årets DTU Byg Ph.d.

Også gang på jord i den virkelige verden
Det kan godt være, at der ligger formler og fysik til baggrund for Emils præstation, men der er ingen tvivl om, at hans forskning på sigt kan anvendes i praksis.

- Når man konstruerer med træ, er det vigtigt at kunne beregne, hvordan belastninger og vejrliget påvirker holdbarheden og deformationer i en konstruktion op til 50 år ud i fremtiden, forklarer Emil.

Og på længere sigt kan netop hans forskning hjælpe byggebranchen med at bibeholde træ som et attraktivt byggemateriale.

- Hvis man ikke kan stole på forudsigelserne, som det ikke har været tilfældet med tidligere måder at beregne på, så vil man være nødt til at regne meget på den sikre side, hvilket medfører, at træ bliver mindre attraktivt at anvende i forhold til andre byggematerialer. Det synes jeg vil være synd, da træ er et miljøvenligt byggemateriale, som har mange gode egenskaber, slutter Emil Tang Engelund.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.455