23948sdkhjf

0505 TEMA: Det industrifremstillede bjælkehus

Artikel fra Træ og Industri Maj 2005
Tekst Frederikke Torpp Larsson, Teknologisk Institut

"Drømmen om Norge" er titlen på John Erichsens danske kulturhistoriske bjælkehusmonografi (Chr. Ejlers Forlag, 1999); og selvom den irrationelle drøm om at bringe højfjeldets storladenhed til det flade Danmark er blevet kørt gennem en moderne høvl, fræser og fuldautomatisk laftemaskine for tilvirkning af hjørnesamlingerne, er det formodentlig stadig den rustikke naturromantik, der driver salget af moderne industrifremstillede bjælkehuse. Rationaliteten kan nemlig gå for vidt; den sidste rest af rå natur, som oftest ses i de store stammeformsfølgende tagåse kan ikke fjernes ustraffet: En norsk fabrikant af bjælkehuse investerede i en roterende afbarkningsmaskine for tagåse - mere effektivt og billigere - men desværre lignede de færdige åse telefonmaster. Så forlangte forbrugerne håndhøvlene frem igen, så tagkonstruktionen igen kunne få det rette look af barket norsk bondenæve.

Det lille Hus på Prærien
Bjælkehuse opført af præ-fabrikerede halvtømmerbjælker findes i et stort antal fabrikater. Det i Danmark mest byggede er det Norske Sande Bjælkehus.
Hvis man skræller alle de kuturhistoriske lag af det moderne industrifremstillede bjælkehus og undlader at betragte det som et produkt, der skal ligne noget, det ikke er: et fuldtømmerhus tilvirket af ensartede, store fyrretræer; så er det et fint eksempel på et elementbyggeri konstrueret udelukkende med små industrifremstillede færdigelementer. Montagetiden for et moderne præ-fabrikeret bjælkehus, hvortil alle dele er skåret på mål fra fabrikken overgås vist kun af de 2 dage, det tog Charles Ingalls i "Det lille Hus på Prærien" med én nabos hjælp at rejse familiens nye hjem i indianerterritoriet.

Eksponeret kerneved
De fleste præ-fabrikerede bjælkehuse udføres i fyrretræ af halvtømmer. I henseende til holdbarhed har halvtømmerkonstruktioner to fordele, hvis bjælkerne i den udvendige væg alle orienteres med kernesiden udad. For det første eksponeres kerneveddet, der er den mest holdbare del af træet, i udeklimaet. For det andet vil bjælkernes svindrevner, der altid har størst åbning på splintsiden, alle være på væggens inderside. Derfor har en halvtømmervæg en lukket glat yderside med stor modstand over for direkte vandpåvirkning.

Differenceflytninger
Af konstruktive problemer i et bjælkehus bør nævnes de store tværbevægelser, der forekommer i en bjælkevæg dels funktion af årstidsbetingede svingninger i fugtligevægt, men i særdeleshed som en sætning, der stabiliserer sig i konstruktionens første leveår. For at sikre at sekundære elementer som vinduer, døre etc. ikke kommer til at binde eller på anden vis tager skade på grund af disse tværbevægelser, bør døre og vinduer være monteret "flydende" i konstruktionen. En montageliste af træ med en kraftig fer, der frit kan bevæge sig vertikalt i en not i bjælkevæggen kan løse dette problem. På grund af de samme tværbevægelser skal bærende søjler i vindfang eller overdækkede terrasser kunne justeres i højden for at kunne kompensere for differensflytninger mellem bjælkevægge og søjler.

Byggefysisk løsning
En fuldtømmer bjælkevæg er smuk, men ikke uproblematisk i forhold til halvtømmervæg. Trods aflastningsnot får de massive fyrrestammer svindrevner, der åbner tværsnittet for vand, og det ubestandige splintved er eksponeret på husets yderside. Udført korrekt er et uisoleret bjælkehus også en god byggefysisk løsning til sommerhusformål - den simple konstruktion giver som regel ingen kondens eller fugtproblemer og den sure lugt af sommerhus, der skyldes skimmelsvampevækst optræder sjældent.

Teknisk referenceværk
og opslagsbog

Teknologisk Institut arbejder for tiden på at skabe interesse for udgivelsen af en teknisk monografi for bjælkehuset. En sådan bog skal bl.a. tjene det formål at samle og strukturere de spredte europæiske og internationale krav, der er til bjælkehuses konstruktion i relation til deres statiske virkemåde. Herudover er målsætningen at samle dokumentationsgrundlag for bjælkehuses byggefysiske egenskaber og deres holdbarhed i det danske klima. Bogen skal således fungere som teknisk referenceværk og opslagsbog ved bjælkehuskonstruktion og -vedligeholdelse; efterspørgslen på den type viden forventes at stige i takt med den øgede interesse for "økologisk" byggeri.

For yderligere information kontakt: Frederikke Torpp Larsson
E-mail: frederikke.larsson@teknologisk.dk
Telefon: +45 72 20 23 15

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078