23948sdkhjf

0405 LEDER: Shenzhen-Speed

Artikel i Træ og Industri April 2005
Shenzhen-Speed er ikke et nyt og farligt euforiserende narkotisk virkende stof, som faldbydes på diskoteker, men er en oversættelse af et kinesisk udtryk til engelsk for noget, der er eller skal gå stærkt.

Da jeg hørte forklaringen på udtrykket, blev jeg virkelig imponeret over den hastig-hed og den beslutsomhed, der ligger bag. Shenzhen er i dag en moderne velfunge-rende by med 8 millioner indbyggere i det sydlige Kina tæt på Hong Kong.

Shenzhen er bygget inden for de sidste tyve år fra bar mark! Byen og udviklingen er begunstiget af, at området blev udpeget som særlig økonomisk udviklingszone, samt at den kinesiske regering satte sin prestige ind på at på, at eksperimentet skulle lyk-kes.

Shenzhen er sammen med Guangzhou (det tidligere Kanton med ca. 12 millioner indbyggere) og Dongguan tre meget vigtige byer at kende for træ- og møbelindustri-en. De tre byer er kraftcentre for den kinesiske træ- og møbelindustri og konkurrerer indbyrdes om at tilbyde de bedste betingelser for, at der etableres produktion i netop deres område.

De tre byer ligger alle i Perleflods-deltaet i Guangdong-provinsen, hvor det kinesiske økonomiske eventyr begyndte, med en afstand på ca. 200 kilometer mellem hver by. Næsten på samme tid i marts måned er der i alle tre byer møbelmesser af internati-onalt format, der hver gang tiltrækker et stort antal besøgende - imponerende.

Der er fart på i Guangdong-provinsen, hvor ca. 30 procent af Kinas møbelproduktion foregår, og her finder vi virksomheder, der har vækstrater på 30 til 40% - Shenzen-Speed.

Her nøjes man ikke med mulige vækstrater på 1 til 1½ procent som i Danmark eller Europa. Den kinesiske målsætning er at holde væksten nede på 7-8 procent!

I Guangdong-provinsen findes koncentrationer og handelsgader, hvor der "skulder ved skulder" ligger 100 til 200 møbelmegacentre og showrooms. Her kan man få syn for sagen og se, at kineserne sagtens kan producere møbler af dansk og europæisk standard.

Produktionen foregår ikke, som nogen måske tror, alene med håndboremaskine og en hobbykniv, men på de velfungerende fabrikker står der de nyeste tyske og italien-ske maskiner.

Produktionslayoutet i de kinesiske træ- og møbelvirksomheder minder ikke meget om de danske. Her ser vi ikke maskingader og robotter, men det kommer givetvis.

Arbejdsmiljøet lever ikke op til dansk niveau, men arbejdsmiljøet er tydeligvis for-bedret, og der er en bevidsthed om emnet.

For mig hersker der ingen tvivl om, at Guangdong-provinsen er eller bliver en bety-delig konkurrent til den danske træ- og møbelindustri.

Den amerikanske møbelindustri har ifølge Herald Tribune 2001-2004 mistet 34.000 arbejdspladser eller ca. en tredjedel af arbejdsstyrken blandt andet på grund af kon-kurrencen fra Sydkina.

Den danske og europæiske træ- og møbelindustri kan vælge, om den allerede nu vil kaste "håndklædet i ringen" eller overveje, hvordan vi kommer op i hastighed - Shenzhen-Speed - eller hvilke forandringer der skal til for, at vi får vækstrater på 30 til 40 procent.

Branchedirektør
Lasse Jensen
Træets Arbejdsgiverforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078