23948sdkhjf

0305 TEMA: Langtidsholdbare, massive fyrretræsgulve fra Sverige

Artikel i Træ og Industri Marts 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Dalarna (ca. 500 km nord for Göteborg) har et klima, som giver helt perfekte vækstbetingelser for fyrretræer, der skal bruges til fremstilling af massive trægulve. Og det har Siljan’s savværk i Mora faktisk gjort i mere end 100 år.

Siljan’s savværk blev grundlagt i 1890’erne og ligger stadig den dag i dag direkte ud til Siljan Søen lige uden for byen Mora i Dalarna. Her giver klima og jordbundsforhold noget nær optimale vækstbetingelser for fyr, hvilket vil sige relativt tørt og koldt med lange vintre og korte somre. Det betyder, at træerne vokser så langsomt, at årringene kommer til at ligge meget tæt på hinanden. Resultatet heraf er fyrretræsgulve med usædvanlig høj slidstyrke.

De massive fyrretrægulve fås i tykkelser fra 20 mm til hele 30 mm og helt op til 503 cm lange. Bredden varierer fra 113 mm til 183 mm, så der er tale om meget gedigne gulvplanker. Størrelsen gør, at det er nødvendigt at skrue plankerne fast på enten strøer eller bjælker; men så får man også et trægulv, som – i praksis – er uopslideligt.

I dag er næsten alle kvalitets-trægulve færdigbehandlede fra fabrik og klar til brug straks efter lægning, og det gælder også for Siljan’s massive fyrretræsgulve. For at bevare træets naturlige lyse overflade grundbehandles der med lud, og bagefter bliver plankerne oliebehandlet med en olie af den traditionelle hærdende type. Den sidste slutfinish opnås med polering med silkevoks. Denne overfladebehandling giver en meget tæt og smidig overflade, som er ganske nem at holde ren i hverdagen. Både lud, olie og voks er i øvrigt 100% miljødeklareret og helt uden opløsningsmidler og afgasning. Til understregning heraf er Siljan’s massive fyrretræsgulve godkendt til mærkning med Det Nordiske Miljømærke, Svanen.

Udover de massive fyrretræsgulve findes også et bredt udvalg i massive paneler i fyr og gran fra Siljan. Disse er enten ubehandlede eller overfladebehandlede med hvid-pigmenteret voks.

Trægulvene og træpanelerne fra Siljan importeres til Danmark af firmaet In-Wood A/S i Hørsholm, og de sælges gennem førende byggemarkeder og tømmerhandlere over hele landet. Her kan du også hente det nye Siljan-magasin, eller det kan bestilles hos In-Wood på telefon 45 86 38 00, hvor du også kan få oplyst nærmeste forhandler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078