23948sdkhjf

0305: Certificeringsordningen for designvirksomheder har vist sin berettigelse

Artikel i Træ og Industri Marts 2005

Certificeringsordningen for designvirksomheder har vist sin berettigelse

Kilde: Træ og Industri, marts 2005.

Tekst Lars Rygaard, Design Business Group

I september måned 2003 introducerede Dansk Design Center en certificeringsordning for designvirksomheder – Designer-ISO. Ordningen, som er den første af sin art i verden, er baseret på ISO-9001 standarden, som er benyttet af over 500.000 virksomheder over hele kloden. Valget af ISO-standarden skyldes, at den er kendt af erhvervslivet, hvor mange stadig ikke opfatter designvirksomheder for de kompetencer, de besidder. Designbranchen ønsker gennem certificeringen, at erhvervslivet skal få yderligere tillid til branchen, som stadig er ung. Antallet af designere er således steget med over 1000% gennem de seneste 12 år.

Formålet med Designer-ISO
Certificering er for designvirksomhederne en vej til at skabe dynamik og vækst, gennem en konstruktiv udvikling og engagerede medarbejdere – og ikke begrænsning, overvågning og kontrol af den kreative side af opgaveløsningen. Samtidig gør certificering virksomheden bedre til at nå sine mål, hvad enten disse er økonomiske eller af anden art, som kan være en mere effektiv opgaveløsning for kunderne.

Designvirksomheder er også gået i gang med arbejdet for at styrke sine interne processer og samtidig fortælle til offentlige og private indkøbere af design, at de er professionelle rådgivere. Mange af designvirksomhederne har gennem arbejdet med deres kunder oplevet, at kunden var certificeret og derfor stillede bestemte krav til samarbejdet. Krav som også kan gælde for offentlige indkøbere. Og hvis andre leverandører er certificerede, hvorfor så ikke også designvirksomheden?

Syv certificerede
Der syv certificerede designvirksomheder er Mollerup Designlab, Design:Success, Inret, Blum & Balle A/S, Brahe-Design, Anne Krogh & Co og Gramstrup Design. Virksomhedernes arbejdsområder dækker alt fra grafisk design og kommunikation, produktudvikling og indretning. Det er altså ikke det enkelte arbejdsområde, der er certificeret, men derimod designvirksomhedens processer.

Hvad siger designeren?
Træ&Industri har spurgt en af de certificerede om betydningen af certificeringen Blum & Balle A/S, der bl.a. har haft et langvarigt samarbejde med en kontormøbelproducent. Rune Balle Olesen fortæller: ”Der er noget specielt ved begrebet design, designere får det ind med skeer gennem deres uddannelse ved at stifte bekendtskab med for længst afdøde -og nulevende ikoner. Det skal føre til noget, man skal blive til noget, - få sig et navn.” Han fortsætter: ”Samtidig lærte vi faget, metoden, men vi lærte intet om forretning, dertil strakte lektionerne sig ikke. Man lærer det – tænkte vi.”

”I dag forekommer det os naturligt at kommunikere med Kina, at e-maile vores 3D-CAD filer ud i verden for at bestille SLS´er (Rapid Proto Typing), animere osv. osv. I dag forstår vi begreber som budgetter, dokumentation, referat, kontrakter, tilbud, hemmeligholdelseserklæring, organisationsplan, SWOT analyse, strategi, kompetenceudvikling, bestyrelse, tidsplaner.. –og vi har kvalitetspolitik og –mål.

Blum & Balle A/S blev i efteråret 2004 som en af de to første industrielle tegnestuer DS/EN ISO 9001:2000 certificeret. Herom fortæller Rune Balle: ”Uanset, hvordan man vender det så er det interessant, hvor struktureret man kan blive. Det næsten griber fast i eén dette med, hvor hurtigt man kan finde en bestemt sag, når en kunde ringer, for det er dét det handler om set med vores øjne.” Han fortsætter: ”Vi ved, hvem der har ansvaret for forskellige opgaver på tegnestuen, vi har en målsætning, der fastholder os til at handle hellere end at udskyde. Vi var i forvejen vant til at sidde med dokumentationen på endog temmelig store opgaver, men med certificeringen har vi fået endnu bedre styr på det.”

Kunderne
Kunderne har også mærket til certificeringen. "Med certificeringen er der især sat systematik I samarbejdet i de operative opgaver, der helt klart har fået et løft. Det er mit helt klare indtryk at Blum & Balle A/S også har fået et værktøj der gør dem I stand til at udvikle deres firma”, fortæller udviklingsdirektør Lars Ole Rærup, RBM. ”Det er ikke kun det kreative der nu udvikles, men lige så meget organisering af den position deres virksomhed skal have I forhold til kunder, opgaver, marked og kompetencer slutter han". RBM er selv ISO-certificeret.

Fremtiden
Blum & Balle A/S har forventning til at en ISO certificering vil sende et signal om en seriøs udviklingspartner. Fremtidige kunder skal være trygge ved håndteringen af udviklingsprojekter kreativitet og visioner skal understøttes af handlekraft og føres ud i livet ved en struktureret planlægning i tæt samarbejde med virksomhederne. Der er positive tegn på, at virksomhederne i Danmark er ved at få øjnene op for, at det er en god ide at kombinere gode produkter med designbaseret produktudvikling. Vi kan kun hilse den udvikling velkommen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078