23948sdkhjf

Robotter pakker møbler hos Tvilum-Scanbirk

Møbelproducenten Tvilum-Scanbirks fabrik, Unik Møbler i Kjellerup, har i2006 købt to Kawasaki-robotter, der står for pakningen af møbler. Dette projekt var en spændende udfordring for Bila, hvor robotterne skulle afløse medarbejdere, der udførte et monotont arbejde.
Tvilum-Scanbirk udvikler og fremstiller plademøbler i spån- eller MDF-plader, der er beklædt med folie, melamin, print eller lakeret. Møblerne, som bl.a. sælges i Ikea, bliver leveret som samlesæt i kasser med alle dele til et komplet møbel, som køberen selv skal samle. På Unik Møbler i Kjellerup fremstilles primært garderobeskabe.

Samarbejde mellem Bila og Tvilum-Scanbirk
Hos Unik Møbler er der stor fokus på arbejdsmiljøet samt øget effektivisering. Ved en automatisering af produktionen formindskes de fysisk hårde belastninger for medarbejderne, som herved undgår tunge løft og ensartet gentagende arbejde, og som et led i automatiseringen har man valgt at indføre robotter i produktionen. Man var meget interesseret i at automatisere den proces, hvor de forskellige dele til møblerne tages fra deres stakke og pakkes i kasser.

Til at løse dette projekt valgte Unik Møbler at kontakte en tidligere samarbejdspartner, robotleverandør Bila A/S, som udvikler, fremstiller og sælger robotløsninger med Kawasaki-robotter. Inden selve hovedprojektet gik i gang, startede man et forprojekt, for at klarlægge nogle problemstillinger. Man fik klarlagt hvilket værktøj, der skulle anvendes på robotterne for at pladerne ikke skulle hænge sammen, når de skulle afstables, og derved sænke hastigheden.

- Samarbejdet mellem Unik Møbler og Bila forløb uden problemer, og virksomhedens behov blev dækket fuldt ud. Unik Møbler var glade for at finde en leverandør, der ’taler samme sprog’, og derfor føler virksomheden også, at der er blevet knyttet stærke bånd med Bila, udtaler produktionschef Kaj Knudsen fra Tvilum-Scanbirk.

FD50 & FS30L
Løsningen på projektet blev et robotanlæg bestående af en robotcelle med to Kawasaki-robotter af typerne FD50 og FS30L. FD50 er en fire-akset palleteringsrobot med en løftekapacitet på 50 kg, mens FS30L er en seks-akset letvægtsrobot, der anvendes til præcis koordinering samt håndtering af emner, og som har en løftekapacitet på 30 kg. Begge robotter kan arbejde uden pauser, og derved optimere produktionen.

De to robotter er programmeret til hver deres funktion, henholdsvis afstabling og ilægning i kasser. FD50’eren er afstablerrobotten, og for at undgå at pladerne hænger sammen, er robotten udstyret med et vakuumsværktøj, der vipper pladen ved at presse på den ene side og samtidig løfte i den anden side, således at den næste plade i stakken ikke hænger ved.

Dernæst bliver pladen placeret på et rullebånd, der transporterer den videre til FS30L’eren, der er ilægningsrobotten. Denne robot er også udstyret med et vakuumsværktøj, der løfter pladen fra båndet, så robotten kan placere den i kassen. Ilægningsrobotten er desuden udstyret med conveyor tracking, der gør at den kan følge båndets hastighed, idet pladen skal placeres i kassen mens båndet kører.

For at undgå tidsspilde er der hele tiden to stakke med plader, så afstablerrobotten hele tiden har en tilgængelig stak, og i kombination med vakuumsværktøjet sikrer det, at anlægget kan køre med en høj hastighed, og dermed opnå den ønskede kapacitet.

Kilde: Bila A/S - www.bila.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094