23948sdkhjf

Er køkkenet begyndt at flytte sig også i Danmark?

Wood Suppy kommenterer.

David Wedege er journalist og nyhedsredaktør for Wood Supply.

Jeg har hørt om danskere, der stod i det, der skulle være køkkenet og glanet måbende ved synet af gabende tomhed og grå felter på vægge og på gulve.

De havde købt et hus i Flensborg for at bo og arbejde syd for grænsen, men det køkken, de så, da huset blev fremvist, havde de gamle ejere taget med sig.

Sådan gør man i Tyskland. Åh, disse kulturforskelle.

I Danmark forandrer vi os nok ikke så meget, at det nogensinde kommer til at minde om.

Men se, der sker faktisk noget. På den ene side vokser luksussegmentet af snedkerkøkkener i disse opgangstider, hvor mange forbrugere vover at åbne bredere op for tegnebøgerne. Disse køkkener sidder typisk godt fast.

En anden betydelig trend er de flytbare elementer. Enten er de skabt som køkkenmøbler, eller også er de skabt til alt muligt. Skabsmodeller dukker op med ben i stedet for sokler, og stadig flere køkkenmøbler undlader at efterlade et ar, når de fjernes.

Kvik lancerede for eksempel et køkkenmøbel i år, der sagtens kunne være et stuemøbel.

Trendsætterne - avantgardisterne - tager sommetider fejl af fremtiden, men rammer sommetider rigtigt.

Københavnske Frama fortolker eksempelvis storbyens præferencer og behov i et særligt bevidst designsegment af kunder og har lavet nogle flytbare korpusser af stål og med låger af douglasgran. Man forestiller sig nemt en målgruppe, der ikke lader sådan et køkken stå, fordi de flytter. Fordi valget har været særligt personligt og med ønske om at signalere og skille sig ud.

Ikea, som på visse vis har været den mest trendsættende køkkenbutik, sætter hjul under mange køkkenelementer, og flytbarhed er en udpræget tendens i det netop offentliggjorte katalog.

Og det er den samme lethed, man genkender i nogle af inspirationsbillederne i HTH's seneste satsning HTH Go, som går direkte op imod Ikeas popularitet. Endda på Fisketorvet, hvor de 2 kamphaner nu vil konkurrere direkte.

Den vide udstrækning af personliggørelse præger HTH Go. Do-it-yourself. Bare tag ned og sæt op. Tænk ikke på nogen montør.

Det er også en opløsningstendens - opløsningen af det statiske og stationære køkken - at der i højere grad hackes og renoveres. Nye fronter? Det gør man bare. Og følger moden.

Vi får ikke tyske tilstande, vover jeg at sige. Men det flytter sig nu. Det flytbare kan ende med at snuppe andele, som branchens aktører må tage alvorligt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094