23948sdkhjf

Teknos halverer energiregningen

Maling-producenten har skiftet et gasfyr ud med en varmepumpe – et bytte der kan mærkes på bundlinjen.
Tallene taler for sig selv: På mindre end to år vil investeringen tjene sig hjem igen. Og på fem år vil der være sparet ca. 1,2 mio. kr. på energiregningen hos Teknos i Vamdrup, der blandt andet leverer maling til træindustrien.

- Vi bruger meget energi, fordi vi i vores produktion har et stort behov for både varme og ventilation. Eksempelvis er det et krav i vores produktion, at luften skal skiftes ud op til tre gange om dagen, siger Sten Søgaard, supply chain director hos Teknos.

Teknos undersøgte derfor, hvordan de kunne optimere energiforbruget. Blandt de muligheder, der blev kigget på, var at fortrænge naturgas med en varmepumpe. Her kom installationsvirksomheden Caverion med en løsning - nemlig at erstatte det ene gasfyr med en varmepumpe og beholde det andet fyr til perioder med spidsbelastning på varmeforbruget.

Tæt på målet nu
Den varmepumpe, som Caverion har installeret, er på 270 kW og leveret af Cronborg i Holstebro. Den skal kunne dække op til halvdelen af varmeforbruget hos Teknos i Vamdrup. Og det gør den, viser tallene fra det første halve års drift.

- Tallene ser efterhånden rigtig fornuftige ud. Vi nærmer os målet om at reducere vores gasforbrug med 60 procent. Varmepumpen har så øget vores elforbrug med cirka 15 procent, men det samlede regnestykke er helt ok. Det indgår i projektet, at vi kunne sælge vores CO2-besparelse og dermed få næsten det halve af investeringen finansieret. Derfor kan investeringen tjene sig selv hjem på mindre end to år. Det er bestemt godkendt, siger Sten Søgaard.

- Teknos sparer omkring 400.000 kr. om året, selv om varmepumpen har øget virksomhedens elforbrug. Så set over fem år vil de oparbejde en fri likviditet på over 1 mio. kr. efter selv at have investeret cirka 900.000 kr. i løsningen, fastslår Bent Ole Jonsen, der er markedschef hos Caverion.

Teknos og Caverion kendte hinanden i forvejen, fordi Caverion er hus-elektriker på fabrikken i Vamdrup. I øvrigt er udskiftning af samtlige lysarmaturer til LED-lys det næste energiprojekt på virksomheden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094