23948sdkhjf

Wegner-pris går til japaner

Med kongelig deltagelse blev Wegner Prisen 2015 onsdag uddelt i Wegners fødeby, Tønder.
Den aller første modtager af den nye Wegner Pris er Noritsugu Oda fra Japan.

Noritsugu Oda, der er en internationalt anset samler og kender af dansk design, modtog prisen onsdag ved et arrangement på Kunstmuseet i Tønder med deltagelse af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Den nye Wegner Pris er indstiftet af Kunstmuseet i Tønder og Tønder Kommune blandt andet med det formål at hylde og udbrede kendskabet til den verdensberømte danske møbelarkitekt og designer Hans J. Wegner, der blev født i Tønder i 1914. Prisen er på 25.000 kroner.

Juryens officielle begrundelse for at tildele Noritsugu Oda Wegner Prisen 2015:

“Noritsugu Oda får Wegner Prisen 2015 for sin livslange kærlighed til moderne møbeldesign, der på fremragende vis har resulteret i en kvalitativ dokumentation og formidling af nordisk møbelkunst, herunder Wegners virke.”
- Med sin imponerende samling af blandt andet Wegner-møbler er Noritsugu Oda på mange måder en stærk ambassadør i udlandet for Danmark, Wegner og Tønder. Det ser vi bl.a. med prismodtagerens seneste bog om Wegner, hvor Tønder spiller en vigtig rolle, sagde juryens formand, borgmester Laurids Rudebeck, Tønder Kommune, ved prisuddelingen.

Overinspektør Ove Mogensen, Kunstmuseet i Tønder, uddybede valget og betegnede Noritsugu Oda som " en ganske almindelig mand, der har tabt sit hjerte til den danske og nordiske guldalder i designhistorien ”.

- Besøg i Danmark har inspireret Noritsugu Oda til at samle møbler, kunsthåndværk og plakater, og indsamlingen af genstande og materiale har i dag antaget enorme dimensioner og ophobet en helt ekstraordinær viden om blandt andet Hans J. Wegner. Ingen tvivl om, at Oda af hjertet besidder en dybfølt interesse for møbler, sagde Ove Mogensen.

En luksus for de få
Noritsugu Oda takkede for prisen og fortalte, at han voksede op i stor fattigdom i Japan lige efter anden verdenskrig. Stole var dengang en luksus forbeholdt de få, og han prøvede først at sidde i en stol, da han som 7-årig begyndte i skole.

- I mine universitetsår blev jeg betaget af skønheden og funktionaliteten ved dansk design, og jeg begyndte at undersøge smukke brugsgenstande, herunder også stole, fortale Noritsugu Oda ved prismodtagelsen.

Under sine besøg i Danmark har han haft mulighed for at samle værdifuldt materiale sammen.

- Det skete på et tidspunkt, hvor jeg fornemmede, at danskerne selv var nær ved at glemme deres egen fantastiske design, forklarede prismodtageren.

Overrækkelsen af prisen i form af diplom, check og en Wegner-stol blev forestået af Prins Joachim og borgmester Laurids Rudebeck i fællesskab.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141