23948sdkhjf

"Jeg ville ikke bare tilbage som Gitte"

Gitte Reymann har taget turen fra salgschef i Norge til administrerende direktør for Montana Møbler, hvor hun har det bedst, når hun bliver udfordret.
En direktørstilling med kontor to forskellige steder i landet, et væld af rejsedage og en lille familie med mand og en 14-årig datter lyder som en kombination, der kan tage pusten fra de fleste.

Den 50-årige direktør for Montana Møbler, Gitte Reymann, virker dog på ingen måde som en kvinde, der er ude af form i hverken overført eller bogstavelig forstand. Hun udstråler snarere, at hun er havnet på den helt rigtige hylde efter 10 års ansættelse i Montana med en kortvarig afstikker til smykkevirksomheden Troldekugler.

- Nu har jeg snart været i stillingen i et år, og det har været et enormt lærerigt år, hvor jeg har trukket på en masse mennesker omkring mig, som alle er enormt dygtige, siger Gitte Reymann om sin udnævnelse til administrerende direktør, der fandt sted i slutningen af november sidste år.

Vil gerne træffe beslutningerne
Op til udnævnelsen fungerede hun som international salgsdirektør med ansvaret for alle Montanas globale aktiviteter, og hun var derfor ekstra opsat på at vise, at hun mestrede at gå fra at være ”prototypen på en salgsdirektør med hvad dertil hører” til at tage det overordnede ansvar på sig.

- Det skete næsten fra dag et, og det er nok fordi, at det i virkeligheden altid har været det, jeg ønskede; at have det store overblik og være i stand til at navigere i det.

Alligevel afviser Gitte Reymann, at hun skulle være særligt interesseret i magten alene for magtens skyld.

- Det handler ikke om magten, men jeg vil rigtigt gerne være med til at træffe beslutningerne. Når vi skulle arrangere ting i skolen, var det mig, der tog teten og fordelte arbejdet ved at arrangere, ordne og sætte i system. Kort sagt: organisere og bestemme. Sådan tror jeg altid, det har været, konstaterer hun.

Den anden drivkraft bag Gitte Reymann er rejselysten, som var stærkt medvirkende til, at hun i september 2010 forlod Montana for i stedet at tiltræde en stilling ved Troldekugler, hvor hun fik ansvaret for at opbygge smykkevirksomhedens globale salgsorganisation.

- Jeg sagde op her i Montana, og det gjorde jo ondt alle vegne og stred imod mig selv. Men jeg havde en meget stor trang til at prøve verden af, og i dag kan jeg sige, at jeg lærte lige så meget af det år hos Troldekugler, som jeg har lært i hele mit liv, siger Gitte Reymann om opholdet hos den familieejede smykkevirksomhed, som kun blev af 12 måneders varighed, da virksomhedens værdisæt ikke stemte overens med Gittes eget.

Det skulle være os igen
Undervejs blev hun gjort opmærksom på, at der pludselig var en åbning hos Montana til en forholdsvis nyoprettet stilling som overordnet international salgsdirektør, og hun tog derfor kontakt til Joakim Lassen, der er kreativ direktør for Montana, søn af grundlægger Peter J. Lassen og femte generation i møbelfabrikantfamilien Fritz Hansen.

- Joakim og jeg udfordrede også hinanden meget i vores tidligere samarbejde, men vi satte os sammen og fik talt det hele igennem. Derefter tog vi en samtale med den daværende administrerende direktør, og så blev vi enige om, at det skulle være os igen, opsummerer Gitte Reymann sin egen genansættelse i Montana, som nu indebar dobbelt så meget ansvar som sidst, hvor Gittes ansvarsområder begrænsede sig til Skandinavien og Storbritannien.

- Jeg gjorde meget ud af at være chef, så jeg ikke bare kom tilbage som Gitte. Jeg gjorde meget ud af at bruge de ting, jeg havde lært, og have fokus på at være salgsdirektør for hele virksomheden, så det ikke bare var det halve som før, siger Gitte Reymann.

Samme angrebsvinkel har Gitte Reymann haft til udnævnelsen som direktør for det hele, som faldt på plads i slutningen af november sidste år.

- Jeg har en helt anden tilgang til det, fordi jeg ikke tror, at jeg ved det hele. Jeg ved, at jeg ikke ved det hele. Jeg skal bestemt ikke tro, at jeg kan lære vores glimrende direktører for økonomi eller produktion noget om deres område. Jeg skal sørge for at stille de rigtige spørgsmål og prikke til dem på de rigtige tidspunkter, siger Gitte Reymann med henvisning til Christer Mysling og Morten Langhoff, som har ansvaret for henholdsvis økonomi og produktion i Montana.

Der altid den dårlige samvittighed
Produktionen foregår stadig i sydfynske Haarby, hvor Montana for få måneder siden besluttede at spendere over 40 mio. kr. på en udvidelse, og her befinder det ene af Gitte Reymanns to kontorer sig. Det andet ligger i virksomhedens showroom i Pakhus 48 på Københavns Frihavn, og Gitte Reymann bruger derfor en stor del af sin tid på vejene mellem de to kontorer og hjemmet i Nordsjælland, hvis hun da ikke er ude på en af de mange rejser, som også følger med jobbet.

- Der er altid den dårlige samvittighed. Hvis jeg tager af sted om aftenen og kan mærke, at min datter ikke synes, det er fedt, så kan jeg godt tænke, at det ikke er så vigtigt, at jeg tager af sted. Men det er det. For der er også 180 mennesker her, som skal bruge min opmærksomhed og som synes, det er længe siden, jeg har været her, siger Gitte Reymann om de valg, hun har gjort sig bevidst, og som i øvrigt har været en del af familiens liv fra starten.

Nøglen til at lykkes på både familiefronten og i arbejdslivet er masser af planlægning samt en forhåndsafstemning mellem alle involverede.

- Jeg har en meget fleksibel mand, som er glad for at være derhjemme, og som er glad for at rejse, for heldigvis rejser vi jo også, når vi har fri. Og så har han jo været rigtigt god til at passe vores datter, som har nydt godt af, at far var hjemme. Og når jeg selv er hjemme, så er jeg hjemme. Jeg prøver at være nærværende der, hvor jeg er, så jeg farer ikke rundt til tusind ting, lyder opskriften på balance mellem fritid og arbejde i en tilværelse, hvor grænsen mellem de to ting ofte er uklar.

For selv om Gitte Reymann kun nødigt tager sin arbejdstelefon om aftenen, lægger hun alligevel ikke helt arbejdet fra sig, når hun endelig erhjemme. Så mens datteren tjekker de seneste opdateringer på Facebook og ægtemanden slapper af til en fodboldkamp på tv, kan Gitte Reymann sagtens snige sig til at tjekke mails på den iPad, som følger hende med hjem.

- Selvfølgelig fylder arbejdet meget i mit og vores fælles liv, men jeg synes ikke, at jeg arbejder for meget. Jeg har heller ikke for meget fritid, men for mig er fritid og arbejde to størrelser af samme kaliber, der flyder meget sammen. Sådan har det altid været, og vi er en lille, rastløs familie, som gerne vil videre og udrette ting, understreger Gitte Reymann med et smil, som på alle måder signalerer overskud.

Tre hurtige spørgsmål til Gitte Reymann

Hvad kan gøre dig glad som leder?
- Det er, når jeg bliver spurgt om noget, eller jeg får en udfordring. Når jeg bliver brugt, er det en triumf, så jeg ikke bare er for at være der.

Hvordan får du inspiration til dit arbejde?
- Jeg har mange forskellige slags venner, som kan komme med gode idéer og som er inspirerende at være sammen med. Og så bruger jeg rigtigt meget tid i naturen. Når man går eller dyrker motion i naturen, kommer der rigtigt mange gode tanker frem.

Føler du dig sommetider som en ensom kvinde i en mandsdomineret branche?
- Jeg er jo den eneste kvinde her i min lille verden, men sådan har det altid været. Jeg føler mig ikke alene som kvinde, men sommetider kunne jeg da godt tænke, at det var sjovt at have et par kvinder mere med i ledergruppen til at skræppe lidt op sammen med mig. Men jeg trives rigtigt godt i mænds selskab og med den tone, der er blandt mænd, så det er ikke noget problem, at ledergruppen kun består af tre mænd ud over mig.

Artiklen er en del af temaet Portræt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094