23948sdkhjf

Fy styr på alt inden syn af bilen

Der er meget at holde styr på, når man ejer en bil.

Det er uundgåeligt, at din bil ikke skal synes, og det er ikke en kompliceret proces, men mange kan stadig føle sig fortabt, når det kommer til syn af bilen. Hvornår skal min bil synes? Hvad betyder det, at den er betinget godkendt? Hvordan undgår jeg, at min bil ikke består? Hvad kan jeg selv gøre? Det er alle spørgsmål, som opstår,når man taler om syning af bilen. Der er heldigvis hjælp at hente, og nedenfor kan du læse om, hvor ofte din bil skal synes, og de forskellige udfald, som du kan komme ud for, når din bil er til syn. Samtidig kan du læse om, hvad du selv kan gøre inden synet.

Hvornår skal min bil synes?
Det er forskelligt, hvor ofte din bil skal synes, da det afhænger, hvor gammel din bil er. Hvis din bil er over 40 år gammel, så vil den klassificere sig som veteranbil, og derved skal den kun synes hver ottende år. Udover det, så er din personbil mere en fire år gammel, så skal den synes hvert andet år.

Du behøver ikke selv at skulle holde styr på, hvornår din bil skal synes. Du vil modtage en besked fra trafikstyrelsen via Eboks eller brev, hvornår din bil skal synes. Du vil modtage indkaldelsen otte uger inden, din bil skal være synet. Det er dit eget ansvar at sørge for, at bilen er synet inden da. Du skal selv sørge for at bestille en aftale til syn, og det er muligt selv at vælge hvorhenne, du ønsker at få det gjort. Dog skal værkstedet være autoriseret efter dansk lovgivning.

Mulige udfald til synet
Der findes tre mulige synsresultater: godkendt, betinget godkendt og ikke godkendt. Bliver din bil godkendt, så er du frit til at køre på de danske veje, indtil din bil skal synes næste gang.

Worst-case-scenario så bliver din bil ikke godkendt ved synet. Når en bil ikke bliver godkendt ved synet, så vil det med andre ord sige, at der er blevet fundet tilstrækkeligt mange fejl eller alvorlige fejl ved bilen, som gør, at den er farlig at køre eller den er skadelig for miljøet i en større grad.

Fejler din bil synet, så har du 33 dage til at få rettet op på fejlene og få bilen synet igen. Hvis du ikke får synet bilen inden de 33 dage, så vil du modtage en bøde på 2000 DKK, hvilket vil fortsætte, indtil du enten afmelder din bil fra registreret eller får den godkendt.

Det kan også hænde, at din bil bliver betinget godkendt. Dette betyder, at bilen har nogle fejl, som skal udbedres, inden du kan køre videre. Dette vil gøres ved et omsyn. Skulle dette ske, så er det kun lovligt for dig at transportere din bil fra synsstedet til et sted, hvor bilen kan blive fikses - alt andet er en lovovertrædelse.

Betinget godkendt og omsyn
Det er ikke alvorligt at få sin bil betinget godkendt og skulle have den til omsyn. Det er ofte mindre fejl, som gør, at bilen ikke bliver godkendt. De typiske årsager at bilen bliver betinget godkendt er blandt andet, hvis der er løse genstande udenfor vinduesviskernes rækkevidde, løse sidespejle og manglende sprinklervæske.

Et omsyn udløses ofte, når det kommer til at sikkerhedsmæssige årsager. Dog er det tit nemme fejl, som man hurtigt kan rette op på. Et omsyn vil blive en ting, hvis bare et sæt af dine lygter ikke fungerer. Der er tale om både baglygter, forlygter, tågelygter og blinklygter. Samtidig kan det være et defekt eller løstsiddende udstødningsrør eller mønsterdybden på dine dæk er slidte. På personbiler skal mønsterdybden være over 1,6 mm ellers er det ikke godkendte.

Dette kan du selv gøre inden synet
Der er flere ting, som du kan gøre selv, inden du kører bilen til syn, for at få den igennem fejlfrit. En af tingene er at tjekke din lys, forrat se om de fungerer. Dernæst kan du med fordel tjekke mønsterdybden på dine dæk og udskifte dem, hvis ikke de følger reglementet. Tjek at ruden ikke har større stenslag eller løse objekter udenfor rækkeviden af viskerne.

Hvis du ejer en dieselbil, så kan du med fordel køre bilen varm inden synet, da det vil give en mere retvisende miljøtest. Så tag med fordel en god omvej på vej til det synsautoriserede værksted.

Send til en kollega

0.048