23948sdkhjf

Valg af nye gulve

Gulvet i et hjem har rigtig stor betydning for, hvordan hjemmets atmosfære er.

Om der er klinker, gulvtæppe eller trægulv spiller ind på oplevelsen af at være i rummene, og det spiller i høj grad også ind på hjemmets indretning. Mange vil gerne have et trægulv. Det giver en gulvflade, der tilfører hjemmet et naturligt look og giver varme til rummet, samtidigt med at det er nemt at holde rent.

Men et trægulv er jo ikke bare et trægulv. Der findes mange forskellige typer, nuancer og strukturer. Hvad enten du står og skal vælge et helt nyt gulv, eller du skal have et eksisterende slebet af og vælge efterbehandling, kan du her få nogle gode tips til valget af dit nye gulv.

Gulv og atmosfære
Der er stor forskel på, om en stue har væg til væg gulvtæppe, klinker eller trægulv. Et væg til væg tæppe vil naturligvis give rummet stoflighed og tilføre noget blødt til rummet. Det vil i manges optik imidlertid også tilføre noget lidt gammeldag på den ”ufede” måde og er ikke ret let at holde rent og støvfrit. En undtagelse i forhold til ”ufede” gulvtæpper er sisaltæppet, som kan tilføre rummet nogle af de samme kvaliteter som et trægulv på grund af sit stramme og naturlige look.

Klinker kan også være en rigtig flot mulighed og kan både trække referencer tilbage til 70’ernes arkitekttegnede huse og til meget moderne og enkle boliger. Det kommer dog helt an på, hvilke klinker du vælger. De koksgrå og sorte klinker, der har været på mode de sidste år, giver et ret hårdt udtryk til et rum. Der findes imidlertid også smukke store klinker i natursten lagt næsten uden fuger, så de giver en meget rolig smuk gulvflade. Intet slår dog trægulvenes popularitet.

De populære trægulve
Siden 70’ernes søgen tilbage til det naturlige og ukomplicerede liv, har de afhøvlede trægulve været populære. Tidligere blev trægulvene ferniserede og var dækket af et tykt mørkt lag fernis og gerne oversået med gulvtæpper. Da væg til væg tæpperne kom til, var der ikke andet, der duede i en lang årrække.

I 80’erne slog de afhøvlede gulve dog igennem for alvor i Danmark. Tillige med de gamle afsyrede møbler ville især unge mennesker gerne have de flotte gulvplanker tilbage i original stand. Siden har der ikke været noget, der overgår trægulvet, når det kommer til den foretrukne gulvtype i danske hjem.


Skal du have et helt nyt gulv?
Hvis du skal vælge et nyt trægulv, er der mange muligheder. Du kan vælge et gulv med meget struktur. Et med lidt struktur. Et af mørkt træ fra troperne eller et lyst nordisk gulv. Tænk på, hvilken atmosfære du søger, og hvordan gulvet vil virke sammen med dine møbler. Vil du have et hjem, der er har en mættet og hyggelig atmosfære eller et hjem, der virker let og lyst? Et mørkt trægulv giver dit hjem en mørkere og mere mættet grundtone, hvorimod det lyse trægulv hjælper med at skabe en lys og let grundtone.

Når du har valgt farve, er der i tillæg trætypen, der skal tages stilling til. Vil du have en meget enkelt gulvflade, som du kan sætte hvad som helst til, eller har du meget enkle møbler, som vil blive understreget af en træflade med en kraftigere struktur. Kig på dine møbler, overvej om du skal skifte møbler og hvordan de så skal være, inden du bestemmer dig for typen af trægulv.

Giv dit gulv en anden farve
Har du et lyst trægulv, som du skal have slebet flot igen, så kan du overveje, om det skal skifte farve efter afslibningen. Det er muligt at bejdse et lyst gulv i en mørk tone og det er sågar muligt at få gulvet bejdset i en farve som for eksempel blå, grøn, rød. Vær dog opmærksom på, at farven trænger ret dybt ned i træet, så der skal slibes meget af for at fjerne farven igen. Du skal derfor være sikker på din beslutning.

Send til en kollega

0.031