23948sdkhjf

Gulvafhøvling – Sådan gør du

Gulvafhøvling kan give dine gulve et helt nyt liv.

Har du opdaget, at der ligger et massivt plankegulv under dit gulvtæppe, som trænger til en kærlig hånd? Eller er dit plankegulv blevet så skadet og ujævnt, at det bliver nødt til at få en afhøvling for at blive flot igen? Og vil du samtidigt gerne prøve kræfter med projektet selv? Så er det en god ide at forberede sig så godt som muligt for en afhøvling er en helt anden sag end en afslibning. Læs med her og få en lynguide til afhøvlingsprocessen, så du er forberedt på, hvad du går i gang med.

Hvorfor skal et gulv afhøvles?
I langt de fleste tilfælde er det rigeligt at slibe et plankegulv for at få det flot igen, men i visse tilfælde kan slibepapiret ikke tage nok af. Det er for eksempel hvis gulvbrædderne er meget skæve og ujævne og derfor må rettes op for at få en jævn gulvflade, hvis gulvet er smurt ind i et tykt lag fernis, eller hvis det er malet. Så må der skrappere midler til, som fjerner et større lag af træets overflade.

Forskellen på afhøvling og afslibning
Når man sliber et gulv tager man kun meget lidt af selve gulvet – mellem 1 og 1,5 millimeter. Når der afhøvles, forsvinder der cirka 3 millimeter. Derfor skal et gulv være af massive planker for at kunne afhøvles. Hvor man ved en afslibning monterer slibepapir på gulvslibemaskinen, er der ved en afhøvling knive under maskinen, som høvler træets overflade væk. Derfor er det også langt sværere og mere risikabelt at afhøvle gulvet fremfor at afslibe det.

Tålmodighed og håndelag
Så du skal virkelig være omhyggelig, tålmodig og nok også have et vist håndværksmæssigt håndelag for at give dig i kast med at afhøvle dit gulv. Ellers er det en god ide at kontakte en professionel gulvsliber. En anden ting du skal huske er, at gulvet skal slibes efter afhøvlingen for at få en smuk og glat overflade. Derfor er det et projekt, der alt efter arealets størrelse tager 3 til 6 dage plus efterbehandling.

Inden du lejer maskiner
Hav alt klar til arbejdet, inden du lejer maskinerne, så du ikke skal betale unødig leje.

- Gør gulvet rent. Rens det for gamle limrester, spartelrester mm.

- Søm skal dykkes og skruer skrues ned, så de befinder sig under det niveau, der høvles og slibes til.

- Afdæk med kraftig plastik til boligens andre rum. Sæt plastikken fast med tape. Støvet fra træet vil lægge sig overalt, hvis afdækningen ikke er gjort omhyggeligt.

- Afdæk den dør du skal benytte under arbejdet med et lagen, der er fugtet. Det opfanger støvet.

- Fjern panelerne i rummet.

Leje af maskiner
Du skal bruge forskellige typer af slibemaskiner ud over afhøvlingsmaskinen. De kan alle lejes i byggemarkeder og, der er også nogle professionelle gulvsliberfirmaer, der lejer udstyr ud.

Sørg for at blive instrueret grundigt i maskinernes brug. Du skal minimum bruge:

- En stor gulvafhøvlingsmaskine

- En stor slibemaskine – OBS! til tider kan de store maskiner begge dele

- Kant sliber

- Trekantsliber

- Køb de forskellige typer af slibepapir med det samme. Typisk skal du bruge fra korn 40 til korn 150 eller korn 180

Afhøvling
- Det er bedst at afhøvle træet i plankernes løberetning. Det er en god ide at starte fra midten af rummet og bevæge sig mod væggen.

- Hvis du skal afhøvle hele din bolig, er det en rigtig god ide at starte i et værelse, hvor der ikke sker så meget ved, at der kommer lidt ujævnheder. Så har du øvet dig, inden du tager stuen.

- Efter afhøvlingen skal der gøres grundigt rent, så du ikke sliber skidt med ned i gulvets overflade.

Afslibning
Nu er det tid til at slibe gulvet. Det kræver mange gange hen over gulvet med de forskellige slibepapirer før gulvfladen er flot og glat. Så vær tålmodig og omhyggelig, så resultatet bliver godt.

- Tag kanterne med kantsliberen for eksempel med korn 24 (spørg dig for ved maskinudlejeren).

- Dernæst sliber du den store gulvflade. Typisk vil man starte med korn 40 og dernæst bruge korn 60, korn 100 og afslutningsvis korn 150 eller 180. Gør rent mellem hver slibning.

- Slib nu kanterne igen med gradvis finere slibepapir.

 

Send til en kollega

0.031