23948sdkhjf

0105 TEMA: Båndrenser til lak og hårdttrå

Artikel i Træ og Industri Januar 2005

0105 TEMA: Båndrenser til lak og hårdttræ

Blanke og glatte overflader er eftertragtede på nye og moderne møbler. Èn af forudsætningerne for at kunne opnå et godt resultat er, at pudsning og mellemslibninger foretages med rene pudsebånd. Det er her, at et firma fra Mors kan træde til og blive en afgørende medspiller i bestræbelserne på at opnå et flot og økonomisk positivt resultat.

OK Systems er siden 1989 blevet kendt for at fremstille båndrensningsanlæg til bredbåndspudsere. I starten var det alene producenter af fyrretræsmøbler, der kunne spare tusindvis af kroner på at minimere forbruget af pudsebånd og trykluft. Mange møbelproducenter har faktisk mere end halveret forbruget af pudsebånd. Derfor er investeringen ofte tjent hjem igen på kun godt et par måneder.

Erfaringerne fra mange rejser til blandt andet Ikea’s fabrikker i Polen samt til øvrige storkunder i Baltikum, Skandinavien og Tyskland kommer også de danske kunder til gode. Kravene til maskiner og udstyr, der direkte er tilknyttet produktionslinieri disse lande, er oftest højere end herhjemme, da der stort set konstant køres 24-timers drift i 50-52 uger om året.

Fra fyrretræ til hårdttræ
I takt med at den danske produktion af møbler af hårde træsorter samt finerede og lakerede overflader er stigende, har OK SYSTEMS udviklet en båndrenser, der er specielt konstrueret til denne produktion. Her er der jo ikke tale om harpiksholdigt træ, hvorfor der alene er fokuseret på rensning af pudsebånd med et minimalt forbrug af trykluft.

Rensningen af pudsebånd, der f.eks sidder i en mellemsliber i lakgaden adskiller sig markant fra pudsning af fyrretræ. Til pudsning af fyrretræ kræves en vandbaseret båndrensevæske, der sprayes på båndet i intervaller. Lakerede overflader kræver alene præcisionsplaceret trykluft via særlige dyser.

Da OK SYSTEMS’ kunder er mangfoldige med en tilsvarende forskelligartet maskinpark, har OK’s montører efterhånden monteret båndrensningsanlæg i alle pudsemaskine-fabrikater; lige fra Costa og Heesemann til DMC, Tagliabue, Boere mv.

Spar på luften og få ledig kapacitet
Ved at få installeret et båndrensningsanlæg fra OK SYSTEMS opnår møbelfabrikken flere fordele. OK’s båndrensningsmoduler forbruger ca. 35m2/h mindre trykluft pr. bånd end de standardmonterede afblæsningsenheder i f.eks en COSTApudser. Dette medfører, at der frigives ledig kapacitet i fabrikkens kompressorer. På årsplan spares der omkring 350.000 m3 trykluft på en almindelig 6-bånds pudsemaskine. Dette bare ved pudsning i ét arbejdsskift på en dansk fabrik.

Da der ikke længere skal bruges tid på at skifte bånd så ofte som før montage af båndrensningsanlægget, bliver der mere tid til at pudse flere emner om dagen. Herved forbedres driftsøkonomien yderligere.

Spring indkøb af pudsebånd over
Standtiderne for pudsebåndene i lakgader forlænges mellem 20-35%. Det vil sige, at producenter af møbler i hårdttræ eller med lakerede overflader kan springe indkøbet af hvert 3., 4. eller hvert 5. pudsebånd over. Den store besparelse på de direkte produktionsomkostninger betyder, at der bliver mulighed for at optimere maskinparken yderligere. De frigivne økonomiske midler, der ellers var øremærket til pudsebånd, kan nu disponeres til helt andre formål – eller bare luner på plussiden af bundlinien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079