23948sdkhjf

0105 TEMA: Klar til lak

Artikel i Træ og Industri Januar 2005
Det er gammel viden, at alle urenheder og støv skal fjernes fra komponenterne, før disse skal lakeres. Det er i lakafdelingen, at den sidste forædling finder sted i hele produktionsforløbet. Derfor er det essentielt, at komponenterne er korrekt bearbejdede og klargjorte til lakering. Efter lakering er der nemlig ingen vej tilbage – det færdigprodukt, som fabrikken ser og godkender, er det samme som slutbrugeren senere vil pakke ud og stille op i stuen.

Der er ofte en fastmonteret emneafblæser på pudsemaskinerne. Disse har til formål at blæse komponenterne fri for støv, efter at disse er blevet pudset i bredbåndspudseren. De fleste, der arbejder med pudsemaskiner hver dag, ved også, at der alligevel oftest er støvrester på pladerne.

For at emnerne er klargjorte til lakering, er det vigtigt at tjekke den mest basale viden af alle.

Alle i træindustrien ved, at det er vigtigt for det færdiglakerede emne, at komponenterne er fri for støv på overfladerne. Det er gammel viden, men tidløst i sit budskab.

Bedre resultater
For at opnå et endnu bedre resultat end standardløsningen, har OK SYSTEMS i Nykøbing Mors udviklet en meget stabil og holdbar emneafrenser, der effektivt fjerner rester af støv på de pudsede emner. Ikke blot fra de plane flader, men også støv i kanter og profiler bliver fjernet.

Emneafrenseren kaldes DUSTER 2003. På grund af den særligt avancerede teknik kan DUSTER 2003 også fjerne støv, der sidder i borhuller ned til Ø4 mm.

OK’s emneafrenser anvendes også til afblæsning af f.eks lågerammer, der netop er blevet ludet/bejdset. Herved undgår producenterne, at lud eller bejdsen sætter sig i samlinger og laver udtræk og mørke skjolder.

Besparelserne
I forhold til de standardmonterede emneafrensere kan der opnås store besparelser på den mængde trykluft, der blæses ned på emnerne. Besparelsen i luftforbrug ligger typisk på 50-70% afhængig af pudserens fabrikat. Der kan spares godt 30.000,- kr. pr. år alene ved at producere mindre trykluft til DUSTER 2003 i forhold til standardmonterede afblæsningssystemer.

Den største besparelse ligger dog nok i, at der ved støvfrie komponenter uden skjolder ikke skal foretages manuel bearbejdning og omlakering. Samtidigt slipper producenten for reklamationer, der har en direkte negativ effekt på produktionsregnskabet samt en ødelæggende effekt for fabrikantens omdømme og renommé.

Teknikken
Emneafrenseren DUSTER 2003 er solidt fremstillet. DUSTER 2003 er fremstillet i 10 mm aluminium for at mindske egen- rystelser samt at fjerne rystelser fra pudseren. Emneafrenseren fremstilles i to standardstørrelser; én til 1100 mm og én til 1350 mm bredde pudsegader. Desuden fremstiller OK SYSTEMS også specialmål op til 3.000 mm bredde. Lige før jul leverede OK SYSTEMS en emneafrenser på hele 2.600 mm i bredden til BODILSEN A/S.

DUSTER 2003 monteres direkte over de færdigpudsede emner, der kommer ud fra pudseren. Den luftbesparende emneafrenser sender koncentrerede trykluftsstråler ned over emnerne gennem kun 5 dyser. De roterende dyser er monteret på en dysebom, der bevæger sig sideværts over emnerne 100 gange i minuttet. Herved opstår et pulserende lufttryk, der blæser støvet op fra udfræsninger, kanter og borhuller ned til Ø4 mm.

OK SYSTEMS har gennem de seneste 16 år haft et team af erfarne servicefolk, der står klar til at montere nye DUSTER-emneafrensere eller deres velkendte OK-båndrensesystem til et mangfoldigt antal bredbåndspudsere af forskellige fabrikater.

For at modvirke dønningerne fra produktionstab i form af produktionsstop, er OK SYSTEMS naturligvis lagerførende i alle reservedele, således at der hurtigt kan foretages service og vedligehold. Selvom DUSTER 2003 bygger på avanceret teknologi, er den let at vedligeholde. Den monteres i vippebeslag, således at den daglige rengøring let kan foretages med trykluft.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125