23948sdkhjf

0105: Ædel træsort på vej til Danmark

Artikel i Træ og Industri Januar 2005

Ædel træsort på vej til Danmark

Kilde: Træ og Industri, Januar 2005.
Tekst: Kaj Hansen, Træ og Industri.

Den benhårde, smukke og eksklusive træsort Yellow Cedar bliver nu importeret til Danmark fra sine voksesteder i British
Columbia. Så megen betydning tillægges den nye handelsaftale, at den canadiske provins´ minister for skovdrift Michael de Jong vil ledsage én af de første transporter på sit næste besøg i Europa.

Yellow Cedar, der også hedder Alaskan Cedar, betragtes uanset navnet som flagskibet i Canadas omfattende eksport af råtræ. Netop denne eksport var emne for en nylig konference arrangeret af BC Wood, der er British Columbia´s skovindustrielle organisation. Blandt deltagerne var den danske direktør Jørn Ravn fra bjælkehus-firmaet Jim Barna Log Systems A/S i Ullerslev på Fyn, der sikrede sig det eftertragtede agentur.

Vand- og vejrbestandigt
– Michael de Jong vil i den anledning gerne til Danmark, og jeg lovede ham at gengælde gæstfriheden ved at arrangere et seminar for danske arkitekter og rådgivende ingeniører om de canadiske træsorters muligheder i dansk træindustri og -byggeri med blandt andre ham på podiet, fortæller Jørn Ravn.

– Her vil Yellow Cedar blive grundigt præsenteret som et så hårdt, vand- og vejrbestandigt materiale, at det ofte anvendes til havnemoler og bådbyggerier uden at miste sin smukke gule farve, fortsætter han. Naturligvis er det også velegnet til opførelse af bjælkehuse, selv om træarten er dobbelt så dyr som de fleste andre brugbare sorter. Men merprisen for bjælker til et hus på 200 kvadratmeter, der koster ca. to millioner kr., udgør dog kun 300.000 kr.

– Årsagen er, at Yellow Cedar er et langsomt voksende træ med meget tætte årringe. Tværsnit af et fældnings modent eksemplar afslører, at det er omkring 200 år gammelt, slutter han.

Sikker levering
Med i importaftalen er tillige den mere kendte Western Red Cedar både som bjælker og facadetræ skåret i blokhuseller beklædningsbrædder. Og der vil næppe opstå leveringsvanskeligheder:

British Columbia´s skovareal er på størrelse med Tyskland og Frankrig tilsammen. Af dette enorme potentiale skoves årligt under en tredjedel procent og genplantes over to millioner træer i en økologisk afbalanceret drift med selektiv fældning. Skovindustrien tegner sig da også for over 50 procent af provinsens eksport.

Yderligere oplysninger fås hos direktør Jørn Ravn, Jim Barna Log Systems A/S, på tlf. 63 35 01 34.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081