23948sdkhjf

0105 TEMA: Udover valg af laksystem og applikationsteknik er slibeteknikken afgørende

Artikel i Træ og Industri Januar 2005
Nye laksystemer stiller store krav til emnerne. En forudsætning for en tilfredstillende lakering er forberedelsen af pladematerialet. En professionel slibning af de ubehandlede overflader er nøglen til en succesfuld optik ved lakering af møbler eller inventar. Lakforarbejderen skal, når der vælges anden lak, lasur eller voks tænke på den derved ændrede situation før og efter grunderingen. Råtræsslibning og lakmellemslibning skal hele tiden tilpasses det nye middel

Medens mester eller driftslederen i industrivirksomheden ved at bestemme en konkret kravprofil tilstræber at specialisere i et bestemt laksystem, fastsættes »overfladebehandlingen « i en moderne inventarbygningsvirksomhed ofte af arkitekter eller indretningsarkitekter. Det er derfor svært at lægge sig fast på et system, da der skal være en vis fleksibilitet. Derfor er det nødvendigt at være tilsvarende mere omhyggelig ved valg af slibemaskine.

Overfladematerialer bestemmer kravspecifikationerne
Afklaringen af, hvilke overflader, der skal slibes, er et væsentligt punkt i udlægningen af maskinen. Det skal således tages i betragtning om der er tale om massivtræ, massivtræplader, finerede plader, spånplader,
MDF eller krydsfinerplader, ligesom eventuelt lak- og lakmellemslibning skal tages i betragtning.

Det er her vigtigt at udstyre maskinen med en elektronisk ledtrykbjælke, som forhindrer en gennemslibning af ædle og værdifulde finerer. Den er også en hjælp ved plader, der slår sig let eller til at forhindre dannelse af »bølger« ved bejsning f.eks. af finerede dørplader. Uden elektronisk ledtrykbjælke er flersporet ilægning i maskinen problematisk, hvilket forhindrer en effektiv udnyttelse.

Området lakslibning kræver en finere afstemning af maskinen, da mange overfladematerialer kræver en tilsvarende udlægning af maskinen. PU-lakker, bejdsede og grunderede flader, anvendelse af grunder, tilslibning af melamin- og/eller grunderingsfolie for efterfølgende farvelakering samt lakering med vandlak og UV-lakker skal afklares. Overvejer man at anskaffe en maskine med lakslibning, vil der i praksis – afhængig af maskine – skulle stilles om i f.m. brugen.

Samme praksis som sædvanlig …?
En bruger, som hidtil har udført sine slibeopgaver uden at anvende en bredbåndslibemaskine, udfører i reglen lakmellemslibningen efter 2-3 timer med en »excentersliber«. Hvis disse parametre overføres til bredbåndsslibemaskinen, vil det ønskede resultat som oftest ikke blive nået.

Ved en bejdset og grundet flade (følsom overflade) udføres træslibningen måske af vane med langbåndsslibemaskine omkring kornstr. 120, da den overflade indtil nu har været fuldt tilstrækkelig til spraypåføring af PU-grunder. Selv anvendelse af en allerede eksisterende bredbåndsslibemaskine er i mange tilfælde ikke mulig, da maskinens udstyr ikke tillader det. Her gribes så igen til manuel slibning på grund af usikkerheden og den formodede bedre kontrol med ikke at slibe igennem.

Man kan gå ud fra, at med en »elektronik- maskine« med elektronisk ledtrykbjælke er der ikke længere nogen fare for gennemslibning.

Elektronisk ledtrykbjælke
Ved anvendelse af grunder (omkostningstung forberedelse og forarbejdning) f.eks. på MDF-plader bør disse kalibreres for at forberede overfladen til grunderingen. Her kalibreres nærmere med kornstørrelse 180 eller 220.

Kalibrering af spånplader og MDF-plader er ikke længere tvingende nødvendig, da en moderne bredbåndsslibemaskine skal kunne udligne evt. tykkelsestolerancer i emnet uden besvær, uden at gennemslibe det senere påførte dæklag. Her tjener kalibreringsslibningen til at øge kvaliteten på den efterfølgende overfladebehandling.

Hvis grunderen påføres med sprøjte på en ujævnt tætnet eller slebet overflade fås for det meste et uens billede, da grunderen optages ujævnt af pladen. Forbehandling med en isolererende grunder er derfor i mange tilfælde nødvendig for at opnå en ensartet opbygning af overfladen. I praksis har plader med grunderingsfolie eller grunder med isoleringsgrunder stået sin prøve. Ved plader med grunderingsfolie er en tilslibning ganske vist nødvendig for at sikre en bedre hæftning af grunderen eller lakken.

Ved vandlak opnås den samme effekt som ved »vanding«. Fibrene rejser sigt relativt meget op. Også indtræden i UV-lakeringsteknikken med valsepåføring kræver nytænkning ved træfinslibning. Hvis samtlige overflader tidligere i reglen blev finslebet indtil kornstørrelse 150, kræver de nye laksystemer en finslibning med kornstørrelse 180 eller bedre indtil kornstørrelse 220. Hvis der ved UV-valsepåføring ikke forslibes tilstrækkeligt fint, forsvinder den lille påføringsmængde fuldstændig i den for »grove rådybde«.

Til optimal forbehandling af overfladerne før lakering samt den efterfølgende behandling ved lakmellemslibning hører en elektronisk ledtrykbjælke til grundudstyret på en bredbåndsslibemaskine. Muligheden for den komplette overfladebearbejdning med bredbåndsslibemaskinen kompenserer hurtigt for de noget højere investeringsomkostninger. At maskinen er udstyret med såkaldte lakslibnings- pakker gør det muligt at anvende maskinen til alle overfladematerialer.

Massivtræsplader for overflader med voks og olie (bøg, el), mineralske materialer som Corian, Garan, Kristalan, Wilsonart og Varicor kræver reducerede slibebåndshastigheder, som giver en rolig overflade på materialer med lukkede porer. Hvis disse mineralske materialer forarbejdes, drejer det sig i reglen om en drift, som også i forvejen udfører en højkvalitetslakslibning.

Optimale sliberesultater
På grund af problematikken med indførelse af nye laksystemer og deres forarbejdning tilbyder slibemaskinproducenterne gode og hensigtsmæssige løsninger, hvor alle opstående slibearbejder kan udføres i et gennemløb.

Det ideelle tilfælde er et universelt slibecenter med mulighed for kalibrering, massivtræsslibning, finerslibning og lakmellemslibning. Maskinen skal være let at betjene. Som understøtning er der fuldautomatiske maskinstyringer v.hj.a. PLC, så samtlige parametre (slibebåndshastighed, fremtrækshastighed, slibetryk osv.) for alle slibeopgaver kan gemmes i enkeltprogrammer og til enhver tid kaldes frem.

Denne teknik kan i en bredbåndsslibemaskine overtage opgaver, som betjeningspersonen tidligere måtte have »på fornemmelsen«. Da det ved f.eks. eg drejer sig om en hård finer skal der ved manuel slibning præsteres et passende tryk på fineren. Kirsebær er en meget følsom finer, som skal slibes tilsvarende forsigtigt. Det kræver ved manuelt arbejde meget tid og erfaring. Disse arbejder overtages i dag, som i andre områder (kantlimning, CNC-fræsning) af intelligente maskinstyringer.

Overfladen vigtig
Det er vigtigt, at maskinproducent, slibemiddelproducent og lakproducent er i dialog for at bringe lakslibnings- problematikken ud til brugerne i virksomhederne, så der opnås et erhvervsmæssigt udbytte. Den anvendte og på alle områder afstemte teknik bestemmer kvaliteten på overfladen, og slutkunden ser overfladen som det første og vurderer derudfra kvaliteten på det samlede produkt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.832