23948sdkhjf

1204: "Møblernes Haute Couture"

Artikel i Træ og Industri December 2004
Af Lars Rygaard, Design Business Group

Retro er død – ny respekt om begrebet Danish Modern! Der er modig nytænkning og eksperimenter på Snedkernes Efterårsudstilling (SE) 2004. SE´s designere og producenter viser det ypperste fra deres tegneborde og værksteder under temaet ”Møblernes Haute Couture”.

SE er det prestigefyldte og navnkundige sted, hvor møbelfabrikanter og designtalenter hvert år under stor opmærksomhed og festivitas præsenterer fremtidens designklassikere. SE´s 66 medlemmer, der både tæller designere og producenter investerer hvert år store summer i udviklingen af nye eksperimenter, anvendelse af nye materialer eller bedre udnyttelse af materialernes egenskaber, nye konstruktionsløsninger mv. – de samme dyder, som i sin tid skabte klassikere af bl.a. Kaare Klint, Hans J. Wegner, Arne Jacobsen og Poul Kjærholm.

Fint besøg
SE´s formand Søren Ulrik Petersen bød velkommen til de 500 fremmødte, heriblandt protektor for både SE og DDC HKH Kronprins Frederik. Formanden mener, at SE 2004 viser møbler med traditionelle funktioner – borde, stole osv – men hvor designerne eksperimenterer med udtrykket. Og fortsætter ”I år er det kendetegnende, at vi eksperimenterer med detaljer, materialer og udtryk. Kvalitet hænger tæt sammen med den oplevelse, brugeren har. Kvalitet er en følelse, og følelsen opnås kun ved at opleve møblerne.”

Ved åbningen af udstillingen 5.11.04. holdt Nanna Ditzel åbningstalen. Hun sagde bl.a.: ”Det er en glimrende idé at kalde SE 2004 for møblernes Haute Couture”. Og fortsatte:” Jeg håber, at vi dermed kan få fastslået, at Snedkernes Efterårsudstilling skal være et fantasifuldt eksperimentarium for møbelindustrien på samme måde, som de store modehuses opvisninger er det for beklædningsindustrien”. Samtidig nævnte Nanna Ditzel også det paradoks, at alle snakker om, at vi fremover skal leve af viden og udvikling, men kun 14% af møbelproducenterne kalder på designerne, når der skal udvikles.

Thomas Alken, der har været ansvarlig for udstillingen hos SE, fortæller da også, at det har været svært at få producenterne overbevist om, at de skulle deltage endnu en gang. Samtidig tror han dog også, at de har følt at flytningen til DDC og Haute Couture-konceptet, der kan overraske har givet en positiv oplevelse for alle.

Møbler til afslapning
På SE 2004 er der mange møbler til afslapning, hvilket kan være en tendens i tiden. En af udstillerne Troels Grum-Schwensen har udført en slags chaiselong eller dækstol i finér, hvor materialet har fået lov til at arbejde selv ingen lamineringer, formværktøjer eller lim. Materialet danner formen – udspændt, påvirket af tryk og træk. Det er dogmebegrebet i møbelindustrien.

I samme retning til relaxering viser Søren Risvang en leg med tynde dobbeltkrumme skaller, der i massivt træ i form af ahorn og palisander har en stor styrke.

Et af de ældre medlemmer Rud Thygesen viser et klassisk møbel til afslapning skabt af to ens cirkelslag udført i lamineret ask med fransk rørflet.

Møbler til spisning
Søren Ulrik Petersen har udført et spisebord for PP møbler i stramme linjer med plade i ahorn og understel i sortbejdset asketræ med motoet – kvalitet er en følelse. Dette udsagn skal måske også ses som designeren råb på forståelse hos producenter og forbrugere.

Ask Emil Skovgaard er mere organisk i sin opfattelse af spisebordet. Når jeg ser spisebordets former, der er udført i amerikansk valnød med detaljer af afrikansk padauk, kommer jeg til at tænke tilbage på Dali eller andre surrealisters behandling af det reelle eller konkrete.

I den mere sjove ende har Ditte Hammerstrøm skabt et ”sofastykke” og flyttet møbler, der som hun siger, plejer at gruppere sig, helt ind i hinanden. Det har givet en sjov løsning med standerlampe, sofabord og reol inkorporeret i en pt. ualmindelig lang sofa.

Den fine udstilling rummer mange flere spændende elementer end, der er plads til her, men ellers kan udstillingen ses i Dansk Design Center fra den 6.11.04 til 6.2.05.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078