23948sdkhjf

1204: Brokonstruktion ind i dagligstuen

Artikel i Træ og Industri December 2004
- Ny kollektion af superlette og bomstærke fletmøbler introduceres i Danmark

Af Kaj Hansen Træ og Industri

En kollektion af den japansk inspirerede fletmøbel-serie ”Modern Design” er netop frigivet af Danmarks ældste producent på området Sika-Horsnaes a/s i Odense. Serien er udviklet i samarbejde med den internationalt anerkendte designer Yamakawa og består af forskellige spisestue-stole, en barstol, spise-, café- og sideborde samt lænestole i farverne hvidkalket og kirsebær.

Men denne kollektion er ikke et ganske almindeligt generationsskifte, for de superlette møbler er trods deres minimale vægt bomstærke. De er nemlig opbygget af krydskonstruktioner efter samme princip, som anvendes i brobyggerier med frie spænd og under ekstremt tunge bygninger. Med andre ord bringer serien en brokonstruktion direkte ind i stuen.

Dyr kilopris
-Stellene til borde og stole er fremstillet af ganske tyndt stål, der i sig selv ikke har styrke og bøjer let, forklarer producentens marketingchef Louise Andreasen. Men når stængerne bruges rigtigt i krydskonstruktioner, opnår de en ufattelig bæreevne. Designeren Yamakawa har fundet ud af at overføre denne bæreevne fra broer til lette møbler, hvis sæder og rygge er håndflettede og udført af rattan-bark (en sydøstasiatisk træart).

Det var under ophold på et indonesisk hotel at Louises far, møbelfabrikant Knud Andreasen spærrede øjnene op ved synet af de spinkle møbler. Og da hoteldirektøren også ejede virksomheden bag vidunderet, var vejen kort til både designer og en distributionsaftale.

-Den første stol, vi fik hjem, blev markedsført som landets dyreste – pr. kilo, husker Louise Andreasen. På udenlandske messer blev samme stol forsynet med et sjovt prisskilt ”Only 2 pounds” – igen med henvisning til stolens vægt og derfor til stor fortrydelse for mange købeinteresserede kunder.

I dag producerer en indonesisk fabrik alle møbelstellene, der sejles til Danmark i hobetal. Herhjemme fremstiller Sika-Horsnaes alle hynder og polstringer i et sådant tempo, at en ny og større systue tages i brug inden årets udløb. Virksomheden har mange kunder herhjemme og eksporterer til det meste af Europa og mange oversøiske lande.

Yderligere oplysninger fås hos Sika-Horsnaes a/s v/Louise Andreasen på tlf. 66 15 42 24.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126