23948sdkhjf

1104: Nyt dansk middel mod svampeskader

Artikel i Træ og Industri, November 2004
Af Kaj Hansen Træ og Industri

Et nyt dansk fremstillet middel til bekæmpelse af svamp i træ og murværk kan forbedre arbejdsmiljøet betydeligt for de håndværkere, der arbejder med restaurering af bygninger. Midlet er godkendt af Miljøstyrelsen uden fareklassemærke, og i en lang række forsøg er det dokumenteret, at det dræber svamp ligeså effektivt som den sundhedsskadelige borsyre, der hidtil har været mest anvendt mod svampeangreb.

Det nye middel med navnet Protoxsvamp er netop blevet brugt i forbindelse med bekæmpelse af et stort svampeangreb i tagkonstruktionen på det historiske Brødremenighedens Hotel i Christiansfeld. Fonden Realdania har bevilget 30 mio. kr. til første fase af restaureringen af den bevaringsværdige bygning og andre bygninger i den historiske by.

Svampedræbende fungicid
Mens borsyre blandt andet mistænkes for at kunne skade forplantningsevnen hos mennesker og dyr, har det nye middel så lav en malekode som 00-1, hvilket er det samme som almindelig plastvægmaling og vandbaseret træbeskyttelse.

Protoxsvamp fremstilles af biologen Ole Munch, som i mange år har været rådgiver i forbindelse med restaurering af gamle bygninger. Han har desuden en fortid hos en af Danmarks største producenter af træbeskyttelse.

­Det nye middel består af svampedræbende fungicid, som er bundet til almindeligt vand, og det er forklaringen på, at midlet er så harmløst. Indholdet af fungicid er lige lavt som i almindelig vandbaseret træbeskyttelse. forklarer Ole Munck.

Restaureringen af Christiansfelds bymidte ledes af Brødremenighedens faste arkitekt, Jørgen Toft Jessen, arkitekt M.A.A. Haderslev. Den byggetekniske rådgivning ved restaureringen udføres af virksomheden Goritas Bygningsundersøgelser fra Kolding.

Vi er meget glade for at have fået Protox at arbejde med i stedet for borsyre. Der er med rette stor fokus på arbejdsmiljøet i disse år, og mine folk er mere trygge ved at arbejde med et middel med lave malekode, fortæller tømrermester Bo Reinold Jørgensen fra Haderslev.

Det er desuden meget let at sprøjte ud på træ- og murværket, og dermed bliver hele arbejdsprocessen betydelig lettere. Vi har også brugt det nye middel ved renoveringen af en gammel ejendom i Vestergade i Haderslev samt i en butiksejendom i gågaden i Haderslev, fortæller tømrermesteren.

Med det nye danske middel til bekæmprlese af svamp slipper man samtidig af med et andet stort problem. Efter brug af borsyre mod svamp bliver træværket ofte meget futigt, og så kommer der let angreb af skimmel, som giver
alvorlige indeklimaproblemer.

Det nye middel bekæmper ikke blot svamp, men hæmmer også vækst af skimmel.
Yderligere oplysninger hos biolog Ole Munck tlf. 75 50 40 22.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078