23948sdkhjf

1104: Overset træsort til kvalitetsdøre

Artikel i Træ og Industri, November 2004

Overset træsort til kvalitetsdøre

Kilde: Træ og Industri, November 2004

Af Kaj Hansen Træ og Industri

Grantræ er en hidtil overset træsort til kvalitetsdøre. Gennem udvikling af håndteringen af grantræ har idé-døren a/s skabt en dør med nye kvaliteter


Grantræ bruges i Danmark først og fremmest som konstruktionstræ, men med den rigtige håndværksmæssige behandling kan det sagtens anvendes til døre, vinduer og møbler, og det har endda nogle egenskaber, der gør det særdeles velegnet. idé-døren a/s er gået mod strømmen og fremstiller fyldingsdøre i gran.

- Det langsomt voksende grantræ fra Nordskandinavien har nogle egenskaber, som på en række områder giver en højere kvalitet end eksempelvis fyrretræ, fortæller salgschef Bjarne Hansen, idé-døren a/s.

- Først og fremmest er grantræ ikke så fugtpåvirkelig som eksempelvis fyrretræ. Det betyder, at træet optager mindre fugt og dermed arbejder mindre. Der er med andre ord mindre risiko for, at døre af grantræ slår sig og ændrer form, hvis de sidder i omgivelser med stor luftfugtighed.

- Ved anvendelse af det lidt billigere grantræ kan vi bruge træ med færre knaster til samme pris, og når vi behandler grandøre med hvidpigmenteret lak, får vi et mere ensartet resultat med grandøre end med andre træsorter. Endelig ændrer grantræets farve sig ikke så meget som fyrretræ ved tidens påvirkning af lys, fortæller Bjarne Hansen.

Når grantræ ikke er så udbredt til produktion af eksempelvis døre og vinduer skyldes det først og fremmest, at træet stiller andre håndværksmæssige krav end eksempelvis fyrretræ. Traditionelt har det været vanskeligt at håndtere, fordi træet veksler i hårdhed.

idé-døren a/s har fremstillet Natur-Line fyldingsdøre af grantræ nogle år, og ikke mindst i Sydtyskland og Østrig er der et stort marked for grandøre.

idé-døren a/s er kendt for produktion af kvalitetsdøre, hvor der i produktionen lægges stor vægt på håndværksmæssige traditioner, som sikrer en kvalitet, der giver lang levetid. Eksempelvis bruger idé-døren tappede hjørnesamlinger i stedet for trædyvler. idé-døren bruger også specialdesignede hængsler og en blød anslagsliste som standard på alle karme, så dørene fungerer optimalt i mange år.

Som noget nyt fremstiller idé-døren nu en nedskæringsdør med ét bredt spændstykke nederst. Dermed kan håndværkerne tilpasse døren de aktuelle mål på stedet. Der kan skæres op til 12 cm af dørens højde.

idé-døren a/s producerer en række serier af indvendige døre henholdsvis glasdøre, fyldingsdøre og den specielle Profil Line, som er døre med asymmetriske mønstre.

Dørene fra idé-døren a/s sælges gennem de fleste byggemarkeder, trælasthandler, tømmerhandler og specialbutikker i Danmark, og samtidig benyttes de af mange byggefirmaer. Forhandlere med udstilling kan findes på www.ide-doeren.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062