23948sdkhjf

1104 TEMA: Olie til køkkenbordplader har fået EU's miljøblomst

Artikel i Træ og Industri, November 2004
Af Kaj Hansen Træ og Industri

HydroLet er det første europæiske firma, der har udviklet og fået EU godkendt en miljøvenlig olie til behandling af køkkenbordplader.

Hos HydroLet i Ikast er de stolte af den grønne EU blomst, som de netop har fået tilladelse til at sætte på deres olier HydroLet Hårdttræsolie til grundbehandling og HydroLet Satinolie til efterbehandling af køkkenbordplader. Blomsten symboliserer, at produkterne overholder en lang række både sundheds- og miljørestriktioner, som EU har sat grænserne for. Olien, som licensen er givet til, kan i øvrigt også anvendes til andre træoverflader som alternativ til lak.
- Vi er en miljøvenlig virksomhed, og vi vil også gerne producere mere miljøvenlige produkter. Netop en olie, der kan anvendes til køkkenbordplader, synes vi, er et vigtigt produkt at få miljømærket, da olien jo kommer i berøring med madvarer, fortæller producenten Lars Peter Pedersen.
At det skulle tage mere end halvandet år at få tilpasset sine olier til både industri og detailhandelen, så de kunne få Blomsten, havde han dog ikke drømt om.
- Men heldigvis lykkedes det os at ændre på sammensætningen af de vegetabilske olier og kemikalier, så forbrugerne nu kan få en olie, de kan føle sig mere trygge ved at smøre på køkkenbordpladen, fortæller han.

Blomsten er en vejviser for forbrugerne
HydroLets olier til køkkenbordplader er udviklet i tæt samarbejde med Miljømærkesekretariatet, der er den instans, der godkender produkterne til miljømærker.
- EU’s miljøblomst skal gøre det nemt for f.eks. forbrugerne at vælge miljøtilpassede produkter, siger Jakob Zeuthen fra Miljømærkesekretariatet, produktansvarlig for EU's miljøkriterier for maling og lak.
- Vi forsøger at sætte kravene så skrappe, at kun 1/3 af de mest miljøvenlige produkter kan få mærket. Det skal bl.a. få de øvrige producenter til at produktudvikle i en miljøvenlig retning for at få mærket. Hvert 5. år bliver kravene strammet, så de afspejler evt. nye miljøtekniske muligheder og ny lovgivning, og på den måde pushes de frivilligt til at udvikle miljøprofilen for deres produkter, fortæller han.
For at få miljøstemplet er HydroLets olie til køkkenbordplader tjekket for en række miljø- og sundhedsskadelige stoffer som f.eks., tungmetaller, konserverings- og opløsningsmidler. Derudover er der sikkerhed for, at olierne har et lavt indhold af typiske organiske opløsningsmidler.
- Miljømærket betyder, at HydroLet kan dokumentere over for kunderne, at de har et miljøvenligt produkt, slår Jakob Zeuthen fast.

Blomsten gør det nemt at vælge grønt
I uge 43 kommer der i øvrigt ekstra fokus på produkter med EU’s miljømærke, idet Miljøsekretariatet sammen med Miljøstyrelsen kører en landsdækkende kampagne, der kaldes Flower Week og kører med sloganet ”Blomsten gør det nemt at vælge grønt. Kampagnen kører samtidig i 8 europæiske lande.
- Kampagnen skal udbrede kendskabet til EU’s miljøblomst over for både forbrugere og professionelle indkøbere. Samtidig håber vi, at det vil få flere producenter til at ansøge om Blomsten, så befolkningen kan få mulighed for at vælge flere mere miljøvenlige produkter til glæde for miljø og mennesker, siger han.

Yderligee oplysninger hos: HydroLet Aps, Rømersvej 46, 7430 Ikast, tlf.: 9629 9066 , www.hydro-let.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063