23948sdkhjf

1104: Dansk Dørkontrol går videre end CE mærkningen

Artikel i Træ og Industri, November 2004
Redigeret af Kaj Hansen Træ og Industri

Kvalitet og sikkerhed er væsentlige aspekter ved anskaffelse af en dør. Dansk Dørkontrol (DDK) er en frivilling kontrolordning, der blev etableret i 19988 af en række danske dørproducenter med det formål at øge det generelle kvalitetsniveau. Det bærende element i DDK er de Tekniske bestemmelser, som bygger på nuværende og kommende fælles europæiske krav til indvendige døre. DDK hører sekretariatsmæssigt under Teknologisk Institut i Århus som samtidig er den der kontrollerer, at de tilsluttede virksomheder lever op til de krav der er stillet i de Tekniske bestemmelser.
DDK er således en forgænger til den europæiske CE-mærkning, og går på flere måder udover CE – mærkningens opstillede krav.

Om DDK og kravene til DDK mærkede døre
Dansk Dørkontrol (DDK), der er en frivillig kontrolordning for producenter af indvendige døre, blev etableret i 1988 af en række danske producenter med det formål at øge det generelle kvalitetsniveau.
Det bærende grundlag i DDK er de tekniske bestemmelser, som i sit væsentligste indhold bygger på nuværende og kommende fælles europæiske krav til indvendige døre. ”At kommende krav, der for langt de fleste bygherrer og rådgivere er helt ukendte krav, har kunnet indbygges i DDKs tekniske bestemmelser skyldes alene, at DDK gennem de sidste 15 år har spillet en aktiv rolle i det europæiske standardiseringsarbejde for indvendige døre”, fortæller Per Friis Mortensen, chefkonsulent fra Teknologisk Institut i Århus.
DDK har fra begyndelsen af standardiseringsarbejdet valgt at stille så hårde krav som muligt til standarderne. ”Dette er gjort, fordi alt andet ville være en forringelse af gode danske produkter til skade for forbrugerne og i den sidste ende også for producenterne” tilføjer Per Friis Mortensen.
Således har de virksomheder, som er tilsluttet den frivillige kontrolordning DDK, ved udvikling af nye produkter eller ved tilpasning af gamle produkter løbende indarbejdet kommende ydeevne krav til produkterne.
Inden for de næste par år kan det forventes, at CE-mærkning af indvendige døre træder i kraft, og dette betyder, at alle døre skal bære et CE-mærke når det bringes på markedet. DDK mærkede døre er forberedt til dette CE-mærke. Gennem typetests er produkternes ydeevner fastlagt, overensstemmelseserklæringer, brugs- og vedligeholdelsesvejledninger er udarbejdet og virksomhedernes produktionskontrol er på plads - alt i overensstemmelse med kravene i den kommende produktstandard for indvendige døre.
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte sekretariatet på telefon 7220 1000
DDKs Tekniske Bestemmelser kan findes på www. danskdoerkontrol.dk

Kravene til overfladerne på DDK mærkede døre:
Alle kender situationen med "tyndslidt" maling omkring dørgrebet og på en del af forkanten. Det ser ikke godt ud og er absolut heller ikke rengøringsvenlig. I DDK’s tekniske bestemmelser er der fastsat krav til overfladebehandlingen, og det uanset om det er en malet eller en lakeret dør. Men ingen overfladebehandling er bedre end grunden, og det betyder også, at der sammen med kravene til selve overfladebehandlingen er fastlagt krav til grunden, fx med hensyn til hårdhed, renhed og pudsearbejdet.
Ifølge DDK’s tekniske bestemmelser skal de anvendte overfladebehandlingssystemer være af en type, som er modstandsdygtig overfor almindelig anvendte rengøringsmidler, ligesom de skal være lette at reparere. De anvendte overfladebehandlingssystemer må ikke frigøre farlige stoffer på et niveau, der overskrider den nationale lovgivning, og dette gælder ikke kun overfladebehandlingen men hele døren som produkt. Hermed menes sundhedsskadelige systemer under produktion eller i forbindelse med brug, ligesom de heller ikke på nogen måde må frigøre farlige stoffer.
Ved den eksterne produktkontrol måles tykkelsen af den påførte overfladebehandling, for derigennem at registrere om de tilsluttede virksomheder overholder de specificerede krav til lagtykkelse. Lagtykkelsen er afhængig af det valgte overfladebehandlingssystem. Det skal bemærkes, at dørene som standard ikke er overfladebehandlet på enderne.
Overfladebehandlingen skal som hovedregel påføres i mindst 2 operationer og således, at der opnås en ensartet lagtykkelse på alle synlige flader samt en større styrke på udsatte områder.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte sekretariatet på telefon 7220 1000
DDKs Tekniske Bestemmelser kan findes på www.danskdoerkontrol.dk

Kravene til modstand mod stød på DDK mærkede døre:
For at teste dørenes evne til at modstå forskellige former for stød udføres to forskellige test – tunge stød og hårde stød.
Tanken med det tunge stød er at efterligne situationen med en skulder mod en dør eller en person der skubbes og falder ind mod døren. Testen udføres med en sandsæk på 30 kg., som svinges ind mod dørpladen. Efter stødet registreres eventuelle skader og døren klassificeres i relation til ”slagets energi”. Målet er, at der ingen skader må forekomme.
Det hårde stød er introduceret for at efterprøve effekten af et slag med en knytnæve eller styret fra en trehjulet cykel, der rammer døren. Testen udføres med en stålkugle Ø 50 mm, der falder lodret ned på dørbladet. Skaden måles, og døren klassificeres efter skadens størrelse.
Ved specifikation af krav til et produkt - klassifikation af en ydeevne - er det vigtigt, at følgende tages til efterretning, dvs. der lægges i standarden op til, at den der udarbejder kravsspecifikationerne lader den sunde fornuft råde.

Ovenstående er kun gældende indenfor boligens normale fugtighedsområde 25 - 60% relativ fugtighed, ved almindelig "indetemperatur" og med rimelig ventilation.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte sekretariatet på telefon 7220 1000
DDKs Tekniske Bestemmelser kan findes på www.danskdoerkontrol

Kravene til styrken af DDK mærkede døre
For at sikre forbrugerne yderligere ved køb af en DDK mærket dør, er der i de tekniske bestemmelser indføjet et afsnit, som beskriver kravene til dørenes styrke. Det kan måske undre at et sådant afsnit først tilføjes nu, men det skyldes alene at der ikke tidligere har været danske standarder, der beskrev styrkekrav.
Lodret last er for at efterligne situationen hvor et barn har taget fat i begge dørgreb og svinger frem og tilbage. Testen har som formål at få et billede af hængslernes fastgørelse samt deres styrke. Dette gøres ved at måle hvor meget døren ”sætter sig” når den bliver belastet. Klassifikationen er baseret på et givet sætningsniveau og forskellige belastninger.
Den statiske vridning skal efterligne den situation, hvor der er kommet en lille sten, en glaskugle eller lignende til at ligge i bundstykkets fals, og døren alligevel bliver lukket. Det der måles er dørbladets evne til at rette sig efter en sådan vridning eller sagt på en anden måde: Er der som følge af den statiske påvirkning sket blivende deformationer af dørbladets planhed? Klassifikationen er baseret på et givet sætningsniveau og forskellige belastninger.

Ovenstående er kun gældende indenfor boligens normale fugtighedsområde 25 - 60% relativ fugtighed, ved almindelig "indetemperatur" og med rimelig ventilation.

Kravene til materialer brugt til DDK mærkede døre
Kravene til de væsentligste materialer / komponenter der indgår i en DDK mærket dør er beskrevet i de tekniske bestemmelser og omfatter: Træmaterialet inklusive reparationsmaterialer, limtræ, finer, lim, beslag og anslagsdæmpende kunststoflister.
Med hensyn til træmaterialet er der krav til bl.a. max antal knaster, vindrevner etc. samt træets fugt indhold. Der er ikke krav til hvilke typer af træmaterialer, der skal/må anvendes med undtagelse af dørtrinnene, der skal være af hårdttræ. Det er tilladt at reparere knaster m.m. ved propning eller ved udfyldelse med et formstabilt kunststof, og det er ligeledes tilladt at anvende fingerskarret træ såvel som almindeligt limtræ. Der er dog specifikke krav til fingerskarringer og til limtræ.
Kravene til finer er en minimum tykkelse på 0,5 mm, ligesom fineren ikke må være gennemsigtig.
Anvendte lime skal være fugtbestandige. For at sikre et godt arbejdsmiljø er der også et krav om, at de anvendte lime ikke må være sundhedsskadelige.
Desuden skal hængsler og lukkebeslag være af et anerkendt fabrikat. Dette krav skal sikre dørenes funktion også på længere sigt. Ved døre i flugtveje må der kun anvendes CE-mærkede beslag.
Anslagsdæmpende kunststoflister skal være af anerkendte fabrikater. Desuden er der krav om, at de skal være af en type, der om nødvendigt kan udskiftes, ligesom de skal være modstandsdygtige overfor de anvendte overfladebehandlingssystemer samt de mest almindelige rengøringsmidler.
Som angivet i produktstandarden for indvendige døre må produkterne ikke frigøre farlige stoffer på et niveau, der overskrider den nationale lovgivning på et givet marked. Dokumentation herfor kan ske gennem test af det færdige produkt eller ved dokumentation af produktets enkelte elementer.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte sekretariatet på telefon 7220 1000
DDKs Tekniske Bestemmelser kan findes på www.danskdoerkontrol.dk

Kravene til produktionskontrol af DDK mærkede døre
CE mærkningen af indvendige døre bygger på tre væsentlige elementer: Typeprøvning, produktionskontrol og overensstemmelseserklæring. Der er ingen krav om tredjepartskontrol, hvilket betyder, at producenterne selv skal foretage typeprøvningen [beslutning truffet i EU Kommissionens Stående Byggeudvalg], producenter skal have etableret et velfungerende produktionskontrolsystem [kvalitetsstyring], samt overfor kunderne stå inde for produktet [overensstemmelseserklæring].
I DDK’s tekniske bestemmelser er det fastlagt, at de deltagende virksomheder skal have kontrolleret deres produkter to gange om året af en trediepart [Teknologisk Institut], som kommer uanmeldt. Ved disse halvårlige kontrolbesøg vil det også blive kontrolleret, om virksomheden har gennemført typeprøvningerne [dokumentation skal foreligge] ligesom overensstemmelseserklæringen skal afspejle de faktiske forhold og er korrekt udformet.
Det produktionskontrolsystem [FPC],som virksomhederne etablerer, skal som minimum modsvare kravene i produktstandarden for indvendige døre. FPC svarer i omfang ikke til et DS/ISO 9001 kvalitetsstyringssystem. De vigtigste elementer i et FPC er: Ledelsens ansvar, uddelegering af ansvar og beføjelser [organisation], modtagekontrol, proceskontrol, færdigvarekontrol, håndtering af afvigende produkter herunder reklamationsbehandling, registrering af kontroldata samt korrigerende og forebyggende handlinger.
Danske dørproducenter, som er med i DDK, har fremtidssikret deres produkter, og man kan roligt konkludere, at DDK er klar, når CE mærkningen er klar.

Har du spørgsmål til de DDKs tekniske bestemmelser eller til CE mærkning af døre er du velkommen til at kontakte sekretariatet på telefon 7220 1000 DDKs Tekniske Bestemmelser kan findes på www.danskdoerkontrol.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094